Zo maak je jouw keuken kindvriendelijk

Koken is voor de echte kookliefhebbers een rustgevende activiteit. Heerlijk bezig zijn met potten, pannen en het combineren van diverse smaken en texturen. Een lekker muziekje erbij en je bent helemaal in je element! Toch kan het koken soms iets minder rustgevend zijn dan je graag zou willen. Wanneer het huishouden ook uit kleine kinderen bestaat, kan het namelijk zijn dat je tijdens het koken toch behoorlijk op je hoede moet zijn. Er kunnen namelijk altijd vervelende ongelukken gebeuren als de kinderen tijdens het koken gezellig bij papa en/of mama in de keuken rondlopen. Gelukkig zijn er een aantal voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen om een kindvriendelijke keuken te creëren. Zo kun je prettig kokkerellen en is de keuken veilig voor kinderen. Een plek waar gekookt en geleefd kan worden!

Plaats gevaarlijke producten buiten handbereik

Schoonmaakmiddelen, vaatwasblokjes, wasmiddel; het zijn allemaal producten die je liever niet in de buurt van jouw kind wil hebben. Zorg er daarom voor dat deze producten niet binnen handbereik liggen. Plaats ze in kastjes waar jouw kindje niet bij kan komen, bijvoorbeeld helemaal bovenin. Je voorkomt hiermee al een hoop problemen en je bent meteen al een stapje dichterbij een kindvriendelijke keuken.

Rekening houden met locaties van apparatuur

Als je van plan bent om een nieuwe keuken te kopen, kun je meteen rekening houden met de locaties van de apparatuur. Door verschillende apparaten, zoals bijvoorbeeld de oven en magnetron, wat hoger in de keuken te plaatsen, hoef je zelf minder te bukken én weet je zeker dat jouw kind er niet zomaar aan kan komen.

Aanbrengen van veiligheidshaakjes

Wanneer er toch nog een aantal kastjes zijn waar je jouw kinderen liever niet in wil hebben, dan is het ook nog een optie om kindersloten te gebruiken. Deze sloten zorgen ervoor dat grijpgrage handjes niet zomaar de keukenkastjes kunnen komen. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale veiligheidshaakjes verkrijgbaar die je gemakkelijk op de deurtjes zet, maar kun je ook kiezen voor sloten die op een hoek van een lade aangebracht kunnen worden. Hetzelfde geldt voor apparatuur; ook deze zijn af te sluiten met speciale kindersloten. Het fijne is dat de meeste van deze veiligheidshaakjes universeel zijn; ze passen dus op elk soort keukenkastje of apparaat!

keuken veilig voor kinderen

Overweeg de optie voor een kokendwaterkraan

Een andere optie is de aanschaf van een kokendwaterkraan. Deze zijn ideaal in drukke huishoudens, omdat je direct kokend water binnen handbereik hebt. Bovendien is een kokendwaterkraan ook erg handig voor het maken van flesjes melk. Een ander voordeel van zo’n kraan is dat ze een kinderslot hebben, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken als jouw kinderen de kraan gaan gebruiken om hun handjes te wassen.

Overige voorzorgsmaatregelen voor een kindvriendelijk interieur

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen voor een kindvriendelijk interieur moet je natuurlijk toch altijd goed op blijven letten als jouw kinderen in de keuken rondlopen tijdens het koken. Als de kinderen wat ouder zijn, kun je ze bijvoorbeeld alvast gaan aanleren dat ze op een afstandje moeten blijven als je in de weer bent met hete potten en pannen. Het opstellen van bepaalde regels heeft dus ook een groot effect bij het creëren van een veilige leefomgeving!