Welke verschillende soorten ovenschalen zijn er?

Ovenschalen

Ovenschalen worden gemaakt van aardewerk, glas, metaal en sinds enkele jaren ook van kunststof. Bij het kiezen van een ovenschaal is het van belang om de juiste maat te kiezen. De ovenschaal moet in de oven passen en wanneer je een oven hebt met draaiplateau moet de schaal ook rond kunnen draaien. Een rechthoekige schaal heeft een grotere inhoud dan een ronde schaal, maar een ronde schaal is handiger wanneer je oven beschikt over een draaiplateau. De grote van de schaal hangt uiteraard ook af van de gerechten die je klaar wilt maken en de grote van je huishouden.

Aardewerk

Aardewerk heeft als voordeel dat het lang warmte vasthoudt. Een gerecht in een aardewerken schaal blijft hierdoor langer warm. Aardewerk is bovendien eenvoudig te reinigen en is vaatwasmachine bestendig.

Glas

Een ovenschaal van glas heeft als voordeel dat je het gerecht vanuit alle hoeken kunt bekijken. Een laagjes gerecht als lasagne of tiramisu dient daardoor erg mooi op in een glazen ovenschaal. Glazen ovenschalen zijn net als aardwerken ovenschalen vaatwasmachine bestendig. Glas heeft wel als nadeel dat elk vuiltje erop te zien is en dat vet de neiging heeft om in te branden waarna het zeer moeilijk schoon te krijgen is.

Metaal

Metalen ovenschalen hebben als voordeel dat ze niet snel beschadigen. Waar je wel op moet letten bij het gebruik van een metalen ovenschaal is dat het metaal smaak af kan geven wanneer het gerecht zuren bevat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tomatensaus. Niet alle metalen ovenschalen zijn geschikt voor de vaatwasser en een eventuele anti-aanbaklaag is zeer krasgevoelig.

Kunststof

Een voordeel van kunststof is dat het zeer flexibel is. Hierdoor is het eenvoudig om bijvoorbeeld een cake in zijn geheel uit de ovenschaal te halen. Kunststof koelt bovendien snel af en is in de meeste gevallen vaatwasmachine bestendig.

Overige schalen

Ovenschalen zijn er in allerlei vormen en maten. Kleine ovenschaaltjes zijn bijzonder leuk wanneer je 1-persoons gerechtjes klaar wilt maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kleine stoofpotjes of 1-persoons lasagne. Ook zijn er allerlei ovenschalen te koop met deksel. Een hitte bestendige deksel kan handig zijn bij het bereiden van onder andere stoofvlees, maar deksels zijn ook handig wanneer een gerecht gekoeld moet worden. Bijvoorbeeld bij de bereiding van tiramisu of een ander dessert.