Wat voor invloed heeft voeding als je hoogsensitief bent?

Als je hoogsensitief bent, reageer je gevoeliger dan andere mensen op toxische stoffen. Het zenuwstelsel van hooggevoelige personen is veel gevoeliger. Niet alleen reageren hoogsensitieve personen gevoeliger op prikkels van buitenaf, ze reageren ook gevoelig op interne prikkels. Voeding is hier een belangrijk onderdeel van.

Hoe kun je overprikkeling voorkomen?

Om overprikkeling te voorkomen, is het belangrijk om er als hoogsensitief persoon voor te zorgen dat je niet teveel toxische stoffen binnenkrijgt. Toxische stoffen zitten niet alleen in voeding, maar bijvoorbeeld ook in schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten. Als je teveel toxische stoffen binnenkrijgt zorgt dit voor een overbelasting van organen en hormoonhuishouding, met als gevolg dat je overprikkeld en vermoeid raakt.

Gezonde voeding voor hoogsensitieve personen

Wat kun je nu het beste eten als je hoogsensitief bent? Gezonde voeding is uiteraard het allerbelangrijkste. Je voedingspatroon moet voor het grootste gedeelte bestaan uit verse groenten. Daarnaast is het belangrijk dat je zoveel mogelijk wholefoods eet. Dit betekent zoveel mogelijk onbewerkte producten. Hier zitten namelijk geen toevoegingen in en dit maakt de kans heel klein dat je toxische stoffen binnenkrijgt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan aardappelen (zoete of gewone), peulvruchten, volkoren pasta, noten en zilvervliesrijst.

Hoogsensitief en voedselallergie

Veel hoogsensitieve personen hebben last van een voedselallergie of voedingsintolerantie. Dit kan een medische oorzaak hebben, maar ook hooggevoeligheid kan hiervoor zorgen. Je kunt als hoogsensitief persoon ook last hebben van voedselovergevoeligheid. Dit heeft echter niets te maken met toxische stoffen, maar puur met het feit dat je hoogsensitief, en dus veel gevoeliger, bent. Je bent uniek als persoon, dus ook al is iets heel gezond, dan kun je er alsnog gevoelig voor zijn.

Je kunt ook overgevoelig raken voor voedsel na een periode van overbelasting. Heb je langdurig te maken gehad met stress bijvoorbeeld, dan kan dit ervoor zorgen dat je bepaalde voedingsmiddelen niet langer kunt verdragen.