Wat kost het om een keuken te installeren?

De keuken is het traditionele centrum van het gezinsleven. Dit betekent dat het keukenmeubilair aan bijzonder hoge eisen moet voldoen.

Naast een smaakvolle en moderne uitstraling moet het ook praktisch en extreem duurzaam zijn.

Door de noodzakelijke zorg tijdens de bouw en het zeer robuuste karakter kan de montage van de keuken zeer arbeidsintensief en tijdrovend zijn. In het algemeen moet de keukeninstallatie niet worden onderschat. Als het bijvoorbeeld gaat om het plat tegen de muur krijgen van alle kasten, kom je vaak uitdagingen tegen. Het idee om als leek in de kortst mogelijke tijd een keuken in elkaar te kunnen zetten, wordt dan snel gedempt. Zelfs de montage van een Ikea-keuken kan zo complex zijn dat het beter is om deze door een vakman te laten installeren.

De kosten in detail

De verbouw kosten voor een professionele keukeninstallatie variëren van leverancier tot leverancier. Maar hier geldt niet dat het goedkoopste aanbod het beste is. Veel amateurs bieden hun diensten aan voor het samenstellen van een keuken op het internet tegen lage prijzen, maar je moet hier wel voorzichtig zijn! Het repareren van een mislukte assemblage kost meestal meer dan de assemblage van meet af aan aan een professional overlaten.

Een professioneel bedrijf betaalt gemiddeld tussen de 100 en 200 euro per lopende meter keuken voor een goede en hoogwaardige montage van een keuken. Vergelijkbare prijzen zijn te vinden bij Ikea. De Zweedse meubelzaak rekent 199 euro per lopende meter voor de montage van een keuken.

Materiaalkosten voor de montage van de keuken

Om de monteur goed voor te bereiden op zijn werk, is het belangrijk om voor aanvang van de afspraak alle benodigde informatie te verstrekken, zodat de gebruikte onderdelen, gereedschappen en machines beschikbaar zijn. Als dit niet het geval is, zal de monteur een uitstapje moeten maken naar de bouwmarkt en zullen er extra kosten zijn.

Afgezien van eventuele kleine onderdelen die nodig zijn, zijn er nauwelijks andere materiële kosten verbonden aan de installatie van een keuken.

Arbeidskosten en montage

Er zijn veel kleine dingen om rekening mee te houden bij het samenstellen van een keuken. Zo speelt het bijvoorbeeld in termen van arbeidskosten een rol of alle afzonderlijke onderdelen nog verpakt zijn of dat de keuken al voorgemonteerd is. Het uitpakken en monteren van de steigers kan veel tijd in beslag nemen en een uurtje montage door een professionele monteur kan tot 80 euro kosten.

Net als bij kasten is de montage van het interieur de meest tijdrovende stap. Laden, rails en handgrepen bestaan meestal uit veel losse onderdelen en schroeven en vereisen zorgvuldig werk.

Ook de montage op wand en vloer levert vaak problemen op en kan hogere kosten met zich meebrengen, omdat het zeer tijdrovend is. In oude gebouwen zijn de muren vaak niet stabiel genoeg en moeten er compensatie werkzaamheden worden uitgevoerd. Als de vloer uit planken bestaat, is het niet altijd gemakkelijk om de karkassen te balanceren.

Vooral als het gaat om het aansluiten van de wateraansluitingen voor de spoelbak en de vaatwasser moet u professionele hulp krijgen. Ook de hoogspanningsaansluitingen van fornuis en oven moeten in aanmerking worden genomen. Voor leken is een onafhankelijke installatie een enorm gevaar. Voor dit werk moet u ongeveer 60 Euro per stuk berekenen.

Opmerkelijke kenmerken van de keukeninstallatie

Om de kosten voor de installatie laag te houden zijn er een aantal zaken die vooraf kunnen worden opgehelderd.

Tip

Controleer het na de montage onmiddellijk en laat het indien nodig verbeteren: aansluitingen, elektrisch systeem, verlichting, afdichtingen en snijden van onderdelen.

U kunt bijvoorbeeld zelfstandig controleren of de wand of de plinten op maat gezaagd moeten worden en ze eventueel zelf voorbereiden. Er kan worden gemeten of de karkassen tegen de muur kunnen worden geduwd of dat er iets aan de achterkant of de zijkanten moet worden uitgezaagd. Daarnaast kan de positionering van het werkblad worden doordacht en kunnen er, indien nodig, ook ingrepen worden gedaan.

Ook over de keukenverlichting en de installatie ervan kan voor de montage worden nagedacht. Dit kan u wat tijd en geld besparen.

De controle na de montage

Het is belangrijk om het werk van de specialist onmiddellijk na de installatie te controleren. Als er op dit punt kleine defecten optreden, kunnen deze tegelijkertijd worden verholpen. Het is vooral belangrijk om de functionaliteit van de aansluitingen en de elektrische elementen te controleren. Ook de verlichting, de afdichtingen en de verzorging van de sneden moeten worden gecontroleerd.