Wat is én wat doet een trilnaald precies?

Beton is letterlijk zo oud als de weg naar Rome. Sinds de Romeinen beton uitvonden, is het ruim tweeduizend jaar later nog steeds het belangrijkste fundament van onze huizen en andere bouwwerken zoals viaducten. De kwaliteit van beton is de afgelopen tweeduizend jaar aanzienlijk verbeterd. Desondanks staan veel van de Romeinse bouwwerken uit die tijd nog fier overeind. Dan kun je wel nagaan hoe sterk de hedendaagse bouwwerken zijn die van beton zijn gemaakt. In dit artikel hebben we het specifiek over trilnaalden. We vertellen je wat een trilnaald precies is en waardoor het zo’n grote toegevoegde waarde heeft voor de kwaliteit van beton.

Wat is een trilnaald

De techniek achter de trilnaald is geen hogere wiskunde. Trilnaalden bestaan uit langwerpige metalen buizen waarin een zogeheten ERM is aangebracht. Deze ERM, Excentrische Roterende Massa, zorgt ervoor dat de trilnaald met een hoge vibratie trilt. Trilnaalden worden onderverdeeld in de elektrische, pneumatische (lucht aangedreven) en de benzinemotor trilnaald. Vervolgens zijn trilnaalden weer onder te verdelen in de lengte en de dikte van de trilnaald.

Wat doet een trilnaald

De trilnaald wordt gebruikt om beton dat net is gestort te verdichten. Op het moment wanneer beton is gestort, bevinden zich er nog allerlei luchtbellen in het natte beton. Wanneer het beton is uitgehard, blijven de luchtbellen ingesloten zitten in het massieve beton. Met als gevolg dat het beton poreus is. Door de trilnaald in het beton te laten zakken, worden alle luchtbellen naar het oppervlak verdreven zodat het beton één solide massa wordt. Behalve het verdrijven van luchtbellen heeft de trilnaald nog een andere belangrijke functie. Tijdens het storten van beton is er altijd bewapening aanwezig. Deze bewapening dient ter versterking van het betonnen element. Het kan voorkomen dat door de bewapening holtes ontstaan waar het beton niet goed kan doordringen tijdens het storten. De trilnaald zorgt er dan voor dat elke holte die niet goed is gevuld alsnog volloopt met het natte beton.