Wat is een koelwerkbank en wat kunt u er mee?

Het is in elke grootkeuken belangrijk om de beschikking te hebben over een zogenaamde koelwerkbank. Door het kopen van een koelwerkbank slaat u in principe twee vliegen in één klap. In eerste instantie is het bijvoorbeeld zo dat men in de keuken over een specifieke werkbank komt te beschikken. Dat is echter niet alles. Daarnaast bevinden er zich onder de werkbank ook verschillende koelcompartimenten. Deze koelcompartimenten maken het mogelijk om alle vereiste ingrediënten voor het klaarmaken van de verschillende gerechten binnen handbereik te hebben. Wilt u ook graag een koelwerkbank kopen, maar is het voor u niet volledig helder waar u nu exact allemaal rekening mee moet houden? In dat geval zal de informatie op deze pagina daar gegarandeerd meer duidelijkheid in scheppen.

Uit welk materiaal moet een koelwerkbank zijn vervaardigd?

Het is algemeen bekend dat de meeste horecazaken in de praktijk stevig de voorkeur geven aan het gebruik van RVS als belangrijkste materiaal. Dat geldt zeker ook voor een koelwerkbank. Het is dan ook zo dat dit niet moet worden aanzien als louter en alleen een soort van koelkast(en). Er wordt op een koelwerkbank ook echt continue gewerkt en vaak ook nog eens behoorlijk intensief. Omwille van deze reden is de keuze voor een sterk, kwalitatief en bovendien hygiënisch materiaal altijd een vereiste. Het mag dan ook duidelijk zijn, kiezen voor RVS is voor uw koelwerkbank altijd meer dan de moeite waard. 

Drie belangrijke aandachtspunten bij een koelwerkbank kopen

Op het ogenblik dat u op zoek gaat naar een geschikte koelwerkbank om te kopen zult u kunnen vaststellen dat er op de markt heel wat verschillende mogelijkheden bestaan. Naast het materiaal waaruit de koelwerkbank moet zijn vervaardigd dient er dan ook eveneens stil te worden gestaan bij drie extra belangrijke eigenschappen. Om welke eigenschappen het hierbij precies gaat wordt duidelijk gemaakt middels het hieronder terug te vinden overzicht.

1.) Is de koelwerkbank uitgerust met een digitale thermostaat?

In eerste instantie is het altijd van groot belang om te controleren of de koelwerkbank van uw keuze is uitgerust met een digitale thermostaat of niet. Dit lijkt in eerste instantie misschien slechts een detail, maar dat is het absoluut niet. In het bijzonder in een grootkeuken geldt dat u continu zicht moet hebben op de exacte temperatuur in uw koelwerkbank. Door te kiezen voor een exemplaar welke is uitgerust met een digitale thermostaat is dat perfect mogelijk.

2.) Is er een ontdooisysteem aanwezig of niet? 

De meeste koelwerkbanken die op de markt zijn terug te vinden beschikken over een speciaal ontdooisysteem. Dit systeem moet ervoor zorgen dat er geen ijsvorming kan optreden. Dit is uitermate belangrijk. Alleen op deze manier kan er namelijk voor worden gezorgd dat de capaciteit evenals de efficiëntie van het apparaat niet nodeloos wordt beïnvloed. Een goed ontdooisysteem kan bovendien ook de levensduur van uw koelwerkbank aanzienlijk verlengen.

3.) Voorzien van een spatrand of niet?

Een derde punt waar u met absolute zekerheid rekening mee zult willen houden met betrekking tot een koelwerkbank aanschaffen heeft betrekking tot het al dan niet aanwezig zijn van een zogenaamde spatrand. Of u uiteindelijk zult kiezen voor een exemplaar met of zonder dergelijke spatrand is uiteraard geheel aan u.

Een ongelooflijk gebruiksgemak 

Een koelwerkbank staat er om bekend een ongelooflijk gebruiksgemak te kunnen realiseren. Dit blijkt uit verschillende zaken. In eerste instantie is het bijvoorbeeld mogelijk om een koelwerkbank te voorzien van verschillende lades. Op deze manier kunt u zeer overzichtelijk te werk gaan. Dat is echter nog niet alles. Wist u namelijk ook dat nagenoeg elke koelwerkbank kan worden uitgerust met wieltjes? Zo kunt u de koelwerkbank van uw keuze niet alleen naar wens verplaatsen doorheen de keuken, daarnaast wordt ook het schoonmaken van de ruimte onder en achter de koelwerkbank uiteraard een behoorlijk stuk eenvoudiger gemaakt.

Keuze uit een groot aantal verschillende mogelijkheden 

De informatie op deze pagina heeft in ieder geval reeds duidelijk gemaakt dat u voor wat het kopen van een nieuwe koelwerkbank betreft een keuze kunt maken uit een zeer groot aantal verschillende mogelijkheden. Voordat u een bepaald exemplaar koopt is het dan ook steeds een absolute must om u even goed te verdiepen in de verschillende opties die op de markt zijn terug te vinden. Hou dan ook niet alleen rekening met de reeds op deze pagina aangehaalde aandachtspunten, maar sta bijvoorbeeld ook stil bij het aantal deuren waar de koelwerkbank over dient te beschikken. In ieder geval, kiest u uiteindelijk voor dat ene exemplaar welke al uw vooropgestelde verwachtingen moeiteloos zal weten in te lossen? In dat geval zult u met honderd procent zekerheid langdurig van uw koelwerkbank kunnen genieten!
Voor de mogelijkheden en kosten van een koelwerkbank kijkt u bij de categorie Koelen & Vriezen van HorecaRama.