Voor elke klus een ander mes!

Een goede kok staat of valt met zijn of haar werktuigen. Ongetwijfeld het belangrijkste werktuig in de keuken is het mes. Goede keukenmessen maken het leven er zo veel gemakkelijker op dat je je begint af te vragen waarom je niet veel eerder de stap hebt gezet. Voor elke klus is er wel een ander mes! Maar welke van die messen zijn nu echt onmisbaar in de keuken? We zetten ze even op een rijtje.

Het koksmes

Het koksmes staat voor iedere kok die naam waardig op nummer 1. Dit mes werd speciaal ontwikkeld voor het snijden van zowel vlees, vis als groenten. Het handvat laat je toe om bijvoorbeeld te kneuzen en met de zijkant plet je dingen. Bovendien liggen ze lekker in de hand en zijn goede koksmessen ontzettend duurzaam.

Het schilmes

Het koksmes is fantastisch, maar toch net iets minder geschikt voor het fijne werk. Die lacune wordt opgevangen door heet schilmes. Met dit mes snij en schil je groenten en fruit. Het is een fijn mesje dat goed in de hand ligt en meer dan eens een schier onmogelijke opdracht voor elkaar krijgt.

Het vleesmes

Heb je grote lappen vlees voor je liggen die in plakken moeten worden gesneden? Dan kan je het koksmes gebruiken, maar de betere keuze is een vleesmes. Dit lange en onbuigzame mes klieft door elk type vlees heen alsof het niets is. Belangrijk hierbij is om geen korte bewegingen te maken, maar in één keer door te snijden.

Fileermes

Het mes om te ontvellen, vis mee te fileren en graten te verwijderen. Ook voor het verwijderen van beenderen van gevogelte is het fileermes uitermate geschikt. Dit lange, slanke en flexibele mes kan dan ook niet in de moderne keuken ontbreken.

Broodmes

Als je zelf soms brood bakt of gewoon vlot brood wilt snijden is het broodmes de beste optie. Het gekartelde lemmet doet zijn job uitstekend en kan ook gebruikt worden voor grotere en harde vruchten en groenten.