Tips voor het verven van je keuken

We besteden veel tijd in onze keuken, dit is altijd zo geweest en je ziet dat mensen daardoor deze ruimte steeds meer ‘eigen’ willen maken. Waar je vroeger naar een winkel ging om een complete keuken te bestellen, kiest men er tegenwoordig steeds meer voor om zelf een keuken samen te stellen en die zo te installeren dat er genoeg ruimte is om hier de gewenst sfeer neer te zetten. Immers, een keuken met een fijne uitstraling kan inspirerend werken en ervoor zorgen dat het er fijn vertoeven is. Door je huidige keuken van een lik verf te voorzien, kun je ervoor zorgen dat je keuken een hele andere uitstraling krijgt, zonder dat dit veel hoeft te kosten. 

Kies de juiste verf voor de klus

Bepaalde onderdelen van je keuken vragen echter om specifieke verf. Dit geldt zeker voor de achterwand, omdat dit de wand is die achter je aanrechtblad en fornuis zit en waar dus veel (vet) vlekken op komen. Als je deze wand verft, moet je dus verf gebruiken die makkelijk te reinigen is en waar je geen vlekken op ziet. Dit kan bijvoorbeeld Sikkens Alpha Rezisto Mat zijn. Deze verf kun je zowel gebruiken op steen als op stucwerk en laat geen glanzende vlekken achter als je hem reinigt. Daarnaast is dit een matte verf, wat je keuken meteen een moderne, strakke uitstraling geeft.

Keukenkastjes verven

Door je keukenkastjes onder handen te nemen, kun je je keuken een compleet andere uitstraling geven. Deze kastjes hebben echter behoorlijk wat te verduren. Ze worden vaak vast gepakt (met vette vingers) en zijn gebruik intensief omdat je er vaak iets uit moet hebben. Het is dus belangrijk dat je hier verf voor gebruikt die tegen een stootje kan en die makkelijk te reinigen is. Een lakverf is hier bijvoorbeeld ideaal voor, omdat deze slijtvast is. Je kunt ook kiezen voor alkydverf die dezelfde eigenschappen heeft. Deze verf moet je echter wel verdunnen met terpentine. De laatste verfsoort die je kunt gebruiken voor het schilderen van je kastjes is acrylverf. Dit is eigenlijk de minst fijne verf van de drie om mee te werken, omdat deze heel snel opdroogt en je dus systematisch te werk moet gaan.

Smaak en stijl

Welk verf kleur je het beste gebruikt voor je keuken hangt natuurlijk helemaal af van je smaak en de grootte van je keuken. Bij een kleine keuken, kun je het beste kiezen voor een lichte kleur, omdat die de ruimte optisch vergroot. Gebruik je in zo’n kleine ruimte een donkere kleur, dan zal deze klein en misschien zelfs bedrukkend aanvoelen. Heb je echter een grote keuken, dan is het misschien juist weer verstandig om een donkere kleur te gebruiken, omdat dit een knusser gevoel geeft. Als je de kleur zwart gebruikt in een ruime keuken, kan dit een glamoureuze uitstraling geven. Dit geldt overigens voor meerdere donkere kleuren, zoals donkerblauw of donkergroen.

Bereid het schilderen van je keuken goed voor

Zorg dat je voor je begint met schilderen de klus goed voorbereidt. Zo moet de ondergrond die geschilderd gaat worden stof- en vetvrij zijn, anders houdt de verf niet goed. Je zult de delen die niet geverfd moeten worden, goed moeten afplakken. Ook voor deze klus moet de ondergrond al vetvrij zijn, anders blijft het afplak tape niet goed zitten. Zorg ook dat je je vloer goed afplakt tegen spetters en vlekken van de verf. 

Demonteer de keukenkastjes

Als je de keukenkastjes gaat verven, dan kun je die het beste uit elkaar halen. Je kunt ze dan namelijk beter schuren en ook het verven wordt hierdoor een veel makkelijkere klus. Tevens zorg je dat alles echt vet vrij wordt, wat moeilijker is als de kastjes niet gedemonteerd zijn. Ook eventuele gaten en oneffenheden zijn op deze manier makkelijker te bewerken.