Rookmelders

Rookmelders zijn er in verschillende soorten en maten. Er zijn rookmelders op batterij, op stroom, slimme rookmelders, autonome rookmelders… Je ziet soms door de bomen het bos niet meer. Het belangrijkste is dat jij een rookmelder in huis hebt, en dat die jouw leven wel eens zou kunnen redden. De belangrijkste functie van elke rookmelder is het detecteren van rook. Daarnaast moet deze detectie natuurlijk op een duidelijke manier gemeld worden aan de bewoners van een huis. Dit melden gaat vaak door middel van een hard geluidssignaal, maar het kan bijvoorbeeld ook door middel van felle lichtsignalen.

Autonome rookmelders

Autonome rookmelders werken alleen, op zichzelf. Je hangt je rookmelder op een tactische plaats, met een werkende batterij. De melder detecteert in zijn eentje eventuele rook, en geeft in zijn eentje een geluidssignaal af. De meeste rookmelders die je vindt in huizen, zijn autonoom. Ze zijn gemakkelijk in gebruik en goedkoop in de aanschaf. Hoe lang deze rookmelder werkt, is afhankelijk van de batterij. Je moet maximaal elk jaar de batterij vervangen, bij sommige rookmelders is het zelfs pas na drie of tien jaar nodig. 

Het koppelen van rookmelders

Anders dan autonome rookmelders, zijn er ook rookmelders die je kunt aansluiten op het elektriciteitsnet. Door middel van draden kun je verschillende rookmelders aan elkaar verbinden. Ook autonome rookmelders zijn soms onderling te koppelen. Het voordeel van deze rookmelders is dat alle melders gaan piepen zodra er brand is. Ook als je niet op de plaats van de brand aanwezig bent, word je dus toch op tijd gewaarschuwd.

Rookmelder kopen

Bij het kopen van een rookmelder kun je letten op verschillende zaken, zoals batterijduur en koppelbaarheid. Over het algemeen zijn Ei 146 rookmelder niet duur. Rookmelders met langere batterijduur zijn vaak duurder, maar ook duurzamer. Op lange termijn zou je dus wel eens goedkoper uit kunnen zijn. Als je meerdere rookmelders in huis wilt ophangen, is het verstandig om deze koppelbaar te kopen. Daar moet je in de aanschaf al wel opletten: niet alle rookmelders zijn koppelbaar. Zodra een rookmelder koppelbaar is, wordt dit vaak in de verkooptekst vermeld.