Opdekdeuren met glas voor in de keuken

Een fraaie deur in je woning kan de hele uitstraling van je interieur bepalen. Een glazen deur maakt de ruimtes in je woning veel opener. Dit is waarom glazen deuren ideaal zijn in bijvoorbeeld ruimtes waar weinig natuurlijk licht binnenkomt. De deur zorgt er dan voor dat licht van de andere ruimte de donkere ruimte binnenkomt. Je kunt een glazen deur plaatsen die enkel bestaat uit glas, maar ook in combinatie met andere materialen. Wanneer je een deur plaatst in combinatie met bijvoorbeeld hout, dan kan dat invloed hebben op het soort glas dat je voor de deur kunt gebruiken. Je hebt dan niet perse veiligheidsglas nodig. Veiligheidsglas wordt namelijk wel aanbevolen bij een deur die volledig uit glas bestaat.

Wat is een opdekdeur?

Binnendeuren kunnen grofweg opgedeeld worden in stompe deuren en opdekdeuren. Het verschil zit hem vooral in de wijze waarop een deur in het kozijn hangt en met welke scharnieren een deur opgehangen wordt. Een stompe deur is een veelgebruikte deur en valt geheel in het kozijn. Een stompe deur wordt in het kozijn opgehangen met scharnieren. Een opdekdeur valt daarentegen niet in het kozijn maar op het kozijn. Een opdekdeur wordt met speciale paumelle scharnieren opgehangen. De wijze van het meten en ophangen van deze verschillende type deuren verschilt van elkaar. Bij een stompe deur meet je de binnenzijde van het kozijn terwijl je bij een opdekdeur de breedtemaat van de buitenzijde van het kozijn opmeet.

Waarom een opdekdeur?

Een opdekdeur is een veel gevraagde deur wanneer je de deur onderdeel van het interieur wilt laten zijn. Esthetisch is een opdekdeur namelijk mooier dan een stompe deur. Omdat de deur op het kozijn valt, zie je namelijk niet de spleet tussen kozijn en deur, zoals je dat wel bij een stompe deur ziet. Ook kan een opdekdeur beter bescherming bieden tegen tocht omdat de spleet is afgedekt. Het is wel zo dat een opdekdeur enkel geschikt is als binnendeur. Een opdekdeur als voordeur nemen is niet slim, omdat een opdekdeur erg inbraakgevoelig is.

Keuze voor glas

Kies je voor een opdekdeur van glas, dan heb je enkele mogelijkheden. Een deur volledig van enkel glas wordt niet aangeraden omdat deze deur gevoelig is voor breken. Beter is het dan om te kiezen voor veiligheidsglas. Overigens zijn er diverse soorten veiligheidsglas.

Gelaagd glas

Gelaagd glas bestaat uit twee of meer lagen glaspanelen met daar tussenin een kunststof folie. Het glas en folie worden onder hoge druk en hoge temperatuur samengeperst. Het resultaat is een stevig glas, die wanneer het onverhoopt toch mocht breken, niet in scherven uiteen valt. Het folie houdt de scherven bij elkaar. Een deur van gelaagd glas is nog wel te beschadigen maar zal nooit uit elkaar vallen. Dit is veel veiliger, omdat niemand zich aan scherven kan verwonden.

Gehard glas

Gehard glas is glas wat een thermische bewerking heeft ondergaan. Hierdoor is het glas enorm sterk. Dit is ook de reden dat dit glas veel in meubels wordt gebruikt, zoals glazen tafels. Wanneer gehard glas mocht breken dan breekt het in duizenden ongevaarlijke stukjes uiteen. Ook hier heb je geen last van scherven die mensen kunnen verwonden.