Met deze eenvoudige ontwerptips kun je een landelijke keuken creëren

Traditionele landelijke keukens hebben veel verschillende kenmerken, of je nu de voorkeur geeft aan een huiselijk landelijk ontwerp of een imposante en rustieke boerderijstijl. Het leuke van een landelijke stijl is dat het bedrieglijk eenvoudig te repliceren is, zelfs in modernere huizen… en dat kan al beginnen aan de voordeur met een naambordje voordeur landelijk!

Een charmante mismatch van antieke meubels, een overvloed aan drukke prints en patronen en een nonchalante benadering van het tentoonstellen van serviesgoed, accessoires en snuisterijen, zijn allemaal de sleutel tot het creëren van het gewenste resultaat. Dat geldt ook voor een speelse benadering van kleur, een landelijke stijl is niets anders dan vrolijk en luchtig. Lees snel verder voor enkele manieren om jouw landelijke droomkeuken te realiseren.

Gebruik een speels kleurenschema

Hoewel een landelijke keuken tijdloos is, betekent dat niet noodzakelijk dat je een klassiek kleurenpalet moet kiezen. Zachte groen tinten passen comfortabel in een landelijke omgeving met klassieke houten vloeren of marmeren werkbladen, krijtachtige roze tinten werken prachtig met natuurlijke materialen zoals een diepe mahonie, terwijl inktzwarte tinten perfect zijn voor kasten in deze stijl. Overweeg om je muren op te fleuren met kleurrijke tegels of botanisch behang, of zelfs apparaten toe te voegen zoals een grote Amerikaanse koelkast.

Gebruik patronen om speelsheid toe te voegen

Een van de geneugten van landhuizen is het hebben van een carte blanche als het om patronen gaat. Landelijke keukens zitten meestal vol met prints en patronen, op een charmante en bijna lukrake manier bij elkaar gezet: strepen passen heel goed bij bloemen of ruiten, of boerderijdier motieven. Tegels zijn een geweldige manier om patronen te introduceren. Als je houten vloeren hebt, voeg dan tegels met patronen toe om zones te creëren rond gebieden die veel worden gebruikt, zoals je oven. Denk ook aan je keukenlinnen en serviesgoed, vooral als je ze graag tentoonstelt. 

Voeg vintage en antieke details toe

Als je niet wilt dat je landelijke keuken er al te modern uitziet, dan zal het toevoegen van wat antiek een meer traditioneel en geleefd gevoel geven. Je kunt er helemaal voor gaan en je eettafel en stoelen vervangen door een tweedehands set, of wat kleine ornamenten of servies uitkiezen om op planken te zetten.  Tweedehands markten zijn geweldig als je op zoek bent naar niet-overeenkomende meubels, decoratieve stukken en keukenaccessoires. 

Zet alles tentoon

Landelijke keukens horen niet ongerept en vrij van rommel te zijn, integendeel, de landelijke stijl wordt meestal gekenmerkt door een beetje een charmante wanorde.

Er zijn een aantal manieren waarop je dingen in je keuken kunt uitstallen. Overweeg open of glazen vitrines om pannen, serviesgoed en linnengoed op te bergen. Voor alle zaken die je wilt verbergen: stop ze in kratten of manden. Voeg ook decoratieve displays toe, een eenvoudige ophangrail voor pannen en bestek, een bordenrek aan de muur of haken om ovenwanten, theedoeken of een schort aan op te hangen.

Creëer gezellige hoekjes om te ontspannen

Als de onofficiële ontmoetingsplek van familie en vrienden, profiteert een landelijke keuken meestal van extra zitplaatsen om te kunnen studeren, werken of loungen. Voeg een bank toe onder een raam, een fauteuil in een ongebruikte hoek of zelfs barkrukken aan een toonbank, en combineer met stapels kussens, plaids en een kleed onder de voeten. Dit is een geweldige kans om de praktische kenmerken en harde oppervlakken die nodig zijn in een keuken te verzachten, en de perfecte manier om patroon, kleur en persoonlijkheid te introduceren.