Kunst voor in de keuken

Keukenkunst

Vaak vergeten we de keuken te betrekken in ons huis, terwijl we misschien wel een kwart van onze dag in de keuken doorbrengen. Waarom zouden we dan geen kunst in de keuken hangen of plaatsen? Kunst is niet per definitie een schilderij, het kan ook een standbeeld, een gevonden voorwerp, een object of een boek zijn.

Doel van kunst

Kunst heeft als eigenschap dat iedereen het anders kan interpreteren. De ene persoon voelt zich verbonden met een schilderij, terwijl de ander dat niet heeft. Voornamelijk bij abstracte kunst kan de toeschouwer veel zelf invullen. Het is belangrijk bij het kiezen van een kunstwerk, dat je een connectie bij het werk hebt. Dat het kunstwerk je fascineert, je intrigeert.

Bestaat er kunst voor in de keuken?

Je kunt je afvragen of er kunst voor in de keuken bestaat. Er bestaat een soort keukenkunst, waarop allerlei voedsel wordt laten zien. Denk aan een stilleven, of een beeld van een kok. Je kunt jezelf de volgende vragen stellen:
– Met welk doel hang ik kunst in de keuken?
Wil ik de sfeer van een keuken creëeren?
Dit kun je dan doen door middel van een schilderij met voedsel er op.
Of wil je een gezellige sfeer creëeren?
Dan zou je voor een schilderij kunnen gaan met wat donkere kleuren, misschien iets realistischer geschilderd. Kies dan een schilderij dat gezelligheid uitstraalt.
Wil ik iets in de keuken hangen waardoor ik geïnspireerd raak?
Dan moet je echt voor iets gaan wat jou raakt, iets dat jou blijft boeien.

Algemene tips voor een kunstwerk

– Sta open voor kunst
Een kunstenaar maakt kunst om mensen iets te leren, of een bepaalde boodschap over te brengen. Je moet er wel voor open staan. Ook al is iets niet per se esthetisch, kan het wel ontroerend zijn.
– Geef kunst een mooie plek
Als je een heel indrukwekkend kunstwerk hebt gevonden, hang het dan niet tussen de rest van de schilderijtjes. Geef het een plaats waarop het goed tot zijn recht komt.
– Stel niet te hoge eisen
Ga eens naar een kringloop, daar vind je vaak bijzondere kunstobjecten. Het kunstwerk hoeft niet bekend of realistisch te zijn om mooi te zijn.

Conclusie

Kortom, zoek iets wat bij jou past, wat jou blij maakt en raakt. Sta open voor kunst, geef het een mooie plaats in jouw keuken en stel niet al te hoge eisen. Keukenkunst of niet?