Kruiden die absoluut niet mogen ontbreken in de keuken

Gebruikt u kruiden bij het koken? Zo niet – dan moet u dat maar eens gaan doen. Het zal niet alleen de smaak van uw eten verbeteren, maar verse kruiden zullen ook extra voeding en frisheid toevoegen aan zelfs de eenvoudigste gerechten. Maar wat te gebruiken, wanneer en waarvoor? Nou, onze ultieme lijst van kruiden om in je keuken te hebben is hier om de verwarring weg te nemen.

Een kleine tip: Plak deze lijst aan je koelkast om er altijd zeker van te zijn dat je deze kruiden “op voorraad” hebt.

1. Basilicum

Zelfs als je denkt dat je basilicum nooit gaat gebruiken, denk dan nog maar eens na. Er zijn zoveel verschillende soorten basilicum (waarvan er drie al beschikbaar zijn als navulling voor uw Smart Garden!) die u altijd zullen redden wanneer u vals speelt met diepvriespizza of pasta maakt met alle laatste ingrediënten die u in uw keuken hebt. Of als je zin hebt in een cocktail of als je een afspraakje wilt imponeren met een verrassend drankje – er zijn ontelbare geweldige cocktailrecepten met basilicum. We zouden zeggen dat dit alles perfect rechtvaardigt om basilicum bovenaan deze lijst van kruiden te plaatsen, nietwaar? 

2. Bieslook

Bieslook is waarschijnlijk een van de meest veelzijdige kruiden met zijn subtiele en aangename smaak, en de intens groene kleur. Bieslook is wat je kom knoedels of broodje zalm naar een compleet nieuwe dimensie gaat brengen. Als je te ongeduldig bent om ze elke keer dat je kookt fijn te hakken, hebben we 2 eenvoudige tips voor je:

– gebruik een schaar in plaats van een mes om die kleine mooie groene bieslookbuisjes te krijgen;

– hak (of knip) een grotere hoeveelheid bieslook en vries ze in!

3. Tijm

Samen met basilicum is tijm de beroemdheid van de kruidenwereld – het staat bij iedereen in de top 3 bij het samenstellen van een basislijst van kruiden. Het is ook een van de lekkerst ruikende dingen ooit, waardoor elk Italiaans gerecht of zelfs aardappelpuree een avontuur wordt. Heb je al eens tijmthee met honing geprobeerd? Het is een van de beste om uw immuunsysteem op gang te brengen en al die vitaminen binnen te krijgen zonder een pil te hoeven drinken. Een van de handigste manieren om tijm te bewaren is het drogen ervan, maar probeer ook eens een klein struikje in een hoekje te laten groeien om optimaal te profiteren van de voedingsvoordelen en de smaak.

Tip: naturalspices.nl/kruiden-specerijen 

4. Pepermunt

Nee, je kunt niet alleen thee zetten met pepermunt. Hoewel we moeten toegeven, het is een vrij goede reden om verse pepermunt in je keuken te bewaren. Maar als je indruk wilt maken op mensen voor wie je kookt zonder nieuwe speciale vaardigheden te leren, voeg dan gewoon verse pepermunt toe aan je salades, soepen en granen. Het voegt net dat beetje extra toe, die haute-couture smaak aan elk gerecht. 

5. Stevia

Ja, Stevia is een plant! We hebben gemerkt dat het een geweldig weetje/gespreksonderwerp is, omdat de meeste mensen (waarschijnlijk net als jij voor deze post) nogal verbaasd zijn over het feit dat stevia geen chemische stof in de vorm van een wit poeder is, maar een echte plant. Omdat het de zoetste van alle kruiden is, is het absoluut het beste om in de buurt te hebben als je van zoete smoothies of thee houdt, en je probeert je suikerinname te verminderen.

6. Rozemarijn

Deze kerstboom van kruiden is waarschijnlijk een van de meest geliefde kruiden die er zijn. Wat hebben mensen er al niet van gemaakt! IJsjes, lolly’s, limonades, detox waters, vlees, vis, soepen, salades, groenten…de lijst gaat maar door. Daarom staat het natuurlijk op deze lijst van kruiden die je in je keuken moet hebben. En het ziet er erg decoratief uit, dus probeer het zeker vers te laten groeien als dat mogelijk is!

Tip: naturalspices.nl/nigella-zaad-zwarte-komijn 

7. Dille

Dille is eigenlijk de bieslook van Noord-Europa. Beroemd om zijn intense aroma, wordt het aan bijna alles toegevoegd – vis, groenten (gekookte aardappelen met verse dille, mmmm), vlees, salades, sauzen, soepen, sandwiches, canapés… Als er een hartig gerecht is dat we vergeten zijn op te noemen, kun je er vrij zeker van zijn dat het er ook bij zit. Probeer het maar eens! Een kleine tip: Verse dille heeft een intenser aroma, terwijl gedroogde dille een sterkere smaak heeft.