Kamerplanten voor de keuken – de beste planten

Kamerplanten voor de keuken moeten niet te gevoelig en te weelderig zijn, want het klimaat is hier vrij vochtig en warm. Daarom moet je planten kiezen die precies zo zijn. De keuze van geschikte groene en bloeiende planten is vrij groot. Wat geen keuken zou moeten zijn zonder, vooral in de winter, zijn verse kruiden. Ze zorgen voor een natuurlijke flair en geven niet alleen het eten de finishing touch, maar stralen vaak ook een zeer aangename en smakelijke geur uit.

Soleirolia soleirolii

De bubbeltjes kop groeit hardnekkig, groenblijvend en kruipend. Het vormt draad dunne tot 25 cm lange scheuten met ontelbare kleine groene blaadjes. Je kunt het op elk moment inkorten, in vorm knippen of gewoon een nieuw kapsel geven. Het kan helder en half in de schaduw staan, maar niet in de volle zon.

Het substraat moet het hele jaar door gelijkmatig vochtig zijn, stilstaand vocht wordt slecht verdragen, vooral bij koele temperaturen. Ideaal zijn temperaturen tussen 18 en 24 °C, zomer en winter. Commercieel verkrijgbare potgrond is geschikt als substraat. Van de herfst tot het voorjaar elke 2 weken bemesten met een laag gedoseerde vloeibare meststof.

Vlijtig liesje (Impatiens new guinea)

Kenmerkend voor de vlijtige lies zijn de heldere witte, roze, oranje rode, rode of magenta bloemen, die duidelijk afsteken tegen het glanzende donkergroene blad. Hij groeit rechtop en bossig, wordt 30-40 cm hoog en bloeit van mei tot oktober. De vlijtige lies is een cultivar van de vlijtige lies en een van de weinige kamerplanten die op schaduwrijke tot half schaduwrijke plaatsen gedijen. Het substraat moet goed gedraineerd zijn, fris, humusrijk en gelijkmatig vochtig en stilstaand vocht moet worden vermeden. Bemest elke 2 weken van maart tot september met een vloeibare meststof of een geschikte langzaam vrijkomende meststof. Als verwelkte bloemen regelmatig worden verwijderd, stimuleert dit de bloei bereidheid van de plant. In de winter moet de temperatuur tussen 15 en 18 °C liggen, minder water geven en geen bemesting.

Eén blad (Spathiphyllum)

Het enkele blad van de aronskelkfamilie kan 20-120 cm hoog worden, afhankelijk van de soort. Het bijzondere aan deze plant zijn de langstelige, kenmerkende bloemen.

Een groot wit schutblad omsluit een rechtopstaande witte of groenachtige bloembol.

De locatie moet helder zijn zonder direct zonlicht. Regelmatig water geven en de toplaag van het substraat tussendoor een beetje laten uitdrogen. Bij koudere temperaturen in de winter is er minder water nodig.

De wintertemperaturen mogen niet onder 16 °C komen. Voor een optimale luchtvochtigheid moet de plant van tijd tot tijd met kalkvrij water worden besproeid. In het voorjaar en de zomer om de 14 dagen bemesten.

Houtige kruiden zoals rozemarijn of tijm hebben een heldere, zonnige plek nodig, terwijl niet-harde kruiden zoals peterselie en bieslook minder licht of een beetje schaduw nodig hebben. De grond mag niet uitdrogen en mag ook niet permanent nat zijn. Kruiden worden vaak te veel water gegeven en verrotten. Het regelmatig oogsten van scheuten of hele scheuten dient ook als verzorging. In geval van balen is een sterkere snoeibeurt aan te raden. Voor een gelijkmatige groei moeten de planten van tijd tot tijd worden omgedraaid. Voor de bemesting kunnen fosfaatarme meststoffen worden gebruikt. Tip: Kruiden die in potten in supermarkten worden verkocht, hebben meestal geen lange levensduur, omdat ze zijn gekweekt voor vroege consumptie. Ofwel zaait u ze zelf, ofwel verpot u ze onmiddellijk in hoogwaardige kruiden grond. Daarna moet je ongeveer drie maanden niet meer oogsten, zodat de plant kan groeien en nieuwe bladeren kan vormen.

Wat u moet overwegen bij het kiezen van een locatie

Keukens lijken meestal relatief koel, wat snel kan worden veranderd met planten. Binnenplanten in de keuken verfrissen de lucht, zorgen voor gezelligheid en zetten accenten, mits ze op de juiste manier worden geplaatst. Bij de keuze van een locatie is het belangrijk om de planten niet in de buurt van het fornuis of naast de fruitschalen te plaatsen, omdat vruchten zoals appels of peren een rijpingsgas afgeven dat de planten sneller doet bloeien, maar ook voortijdig verwelken. Een plaats op de vensterbank, op een plank of in een hangmand is meer aan te bevelen.

Conclusie van de redactie

Ook in de keuken hoeft niemand zonder vers groen te zitten. Niet alle planten zijn echter geschikt voor de keuken. Ook hier hebben ze een minimum aan helderheid nodig, soms zelfs zonlicht, en hebben ze te maken met vochtigheid en schommelende temperaturen.

Interessante feiten over keuken planten in het kort

Kruiden Kleuren

Saffraangeel en rode peper: Gerbera Bloemen zijn het zout in de soep als het gaat om frisse kleuren in de keuken. Het is geen toeval dat ze daar getekend zijn, want Gerbera’s houden van warm en helder. In tegenstelling tot snijbloemen en potplanten, die klein blijven, minder bekend, hoewel ze lang intensief bloeien. Matig maar regelmatig water.

Locatie voor keuken planten

Plaats de planten altijd in de buurt van het raam en niet direct naast of boven het fornuis vanwege de kookdampen. Bloeiende potplanten moeten ook niet in de buurt van de fruitschaal met appels worden geplaatst: omdat de vruchten ethyleen verspreiden, verwelken de bloemen sneller.  Praktische en tegelijkertijd decoratieve keuken ornamenten zijn gedroogde kruiden boeketten, die kant en klaar kunnen worden opgehangen en blad voor blad kunnen worden geoogst om te koken.

Kruidenhoek voor de keuken

Als je geen tuin hebt, hoef je nog steeds niet zonder verse kruiden te zitten: Rozemarijn, basilicum, bieslook en tijm blijven nog enige tijd goed zitten, zelfs in een lichte vensterbank.

Populaire keuken planten

  • Flamingo bloem: Waardevolle potplanten en snijbloemen. Ze houden van een zonnige tot half schaduwrijke plek en temperaturen tussen 18 en 24 °C. Bij een matige kluit vochtigheid kunnen deze gedurende korte tijd dalen tot 12 °C. Flamingo’s mogen nooit helemaal droog staan, maar een goede afwatering is noodzakelijk. Als de luchtvochtigheid te laag is, moeten de planten vaker worden besproeid.
  • Bubi Koppen: Kleine bodembedekker voor tuinen of als potplant voor koele ruimtes, ook voor dubbele ramen op het noorden. Ze groeien het best in de halfschaduw. Onderhoud kan koel of warm gedaan worden, van vorstvrij tot meer dan 20 °C. Een gelijkmatig vochtigheidsniveau moet altijd worden gehandhaafd. Ook kan er af en toe water in de stand aanwezig zijn, vooral in warme ruimtes.

Keuken Planten en ruimteklimaat

  1. Ze bevochtigen de lucht: water wordt verdampt door de bladeren en geabsorbeerd door de lucht in de kamer. De aangename vochtige lucht is goed voor de ogen, de huid en de luchtwegen. Sterke waterverdampers zijn lindeboom, cyprusgras en sierbanaan.
  2. Zuurstof in ruil: planten gebruiken kooldioxide uit de gebruikte lucht en voorzien deze van zuurstof.
  3. Verontreinigingen worden geneutraliseerd: Laboratoriumproeven bewijzen dat groene lelie, zwaardvechter, dracaena of klimop chemicaliën kunnen afbreken die de binnenlucht vervuilen.
  4. Groene longen door stoffilter: planten met veel kleine of sterk geveerde bladeren, zoals berken vijgen of varens, gebruiken graag een stofzuiger.