Je koelkast effectief indelen: zo doe je dat

Een koelkast effectief indelen was nog nooit zo populair. Op TikTok gaan de filmpjes van mensen die hun koelkast indelen viraal en vershoudbakjes werden nog nooit zo goed verkocht. We snappen wel waarom: een goed georganiseerde koelkast zorgt ervoor dat je alles makkelijk kunt vinden én het oogt netjes. Hoe deel jij je koelkast goed in? En welke producten kun je het beste op welke plek in je koelkast plaatsen? Wij geven je graag een aantal tips!

Bovenste plank

De bovenste plank is ten opzichte van de andere planken nét een stukje warmer. Daarom kan je hier producten zoals kaas, kwark, vleeswaren en open potjes het beste bewaren. Gebruik voor het opbergen van je kaas en vleeswaren handige bakjes. Dit oogt opgeruimd en je zorgt er ook voor dat al je producten in afgesloten bakjes zitten.

Middelste plank

De middelste plank van je koelkast heeft gemiddeld een temperatuur tussen de 4 en 6 graden. Hierdoor is het ideaal om eieren, melk en kliekjes te bewaren op deze plek. Eieren kun je het beste in de doos in de koelkast bewaren, al zijn er ook mensen die beweren dat je eieren prima op kamertemperatuur kunt laten staan: die keuze laten we aan jou over. Leg je kliekjes in de koelkast? Let er dan op dat alles volledig is afgekoeld.

Onderste plank

De onderste plank van de koelkast is de koudste plank. Daarom kan je rauw vlees, vis en andere producten die snel bederven hier het beste neerleggen. Zorg dat je de producten niet tegen de achterkant aanlegt, zo voorkom je dat alles vastvriest. 

Groentelade

De meeste koelkasten beschikken over een groentelade. Niet alle soorten groente en fruit zijn goed om te bewaren in de koelkasten. Tomaten en bananen kun je bijvoorbeeld beter buiten de koelkast bewaren. Groente en fruit zoals broccoli, druiven, bloemkool, champignons, sla en prei zijn geschikt voor in de groentelade. Ook verse kruiden kun je hier prima bewaren!

Koelkastdeur

Goed om te weten is dat de koelkastdeur de warmste plek is in de koelkast. Dit komt omdat je de deur regelmatig opent als je iets uit de koelkast haalt. Het is daarom niet verstandig om zuivel in de koelkastdeur te plaatsen, omdat zuivel baat heeft bij constante temperaturen. Je kunt daarom het beste sauzen, boter, sappen en frisdranken in de koelkastdeur zetten.

De ideale temperatuur

De perfecte temperatuur voor een koelkast is 4℃. Heeft jouw koelkast de juiste temperatuur? Dit kun je eenvoudig checken door een speciale koelkastthermometer een nacht in een bakje water in het midden van de koelkast te zetten. Is de temperatuur te laag of te hoog? Dan kun je de temperatuur makkelijk aanpassen door de koelstand van de koelkast te verlagen of te verhogen. Bij Piest.nl weten ze alles over koelkasten! Ben je op zoek naar iets nieuws? Neem dan vooral een kijkje.

Op zoek naar een nieuwe koelkast?

Een nieuwe koelkast kopen kan best lastig zijn. Hoe groot moet de koelkast zijn? Wil je een losse koelkast of een inbouw koelkast? Past het bij mijn keuken? Wil je witgoed kopen in Hengelo? Bij Piest koop je koelkasten en vriezers, maar ook wasmachines en drogers. Laat je inspireren en adviseren!