Vroeger was een keuken vooral praktisch en daardoor ook behoorlijk klein. Vandaag de dag is de positie van deze ruimte in het huis flink veranderd: de keuken vormt nu vaak het middelpunt van de woning en de meeste bewoners bevinden zich er graag; ook als ze zich niet met koken bezighouden. Beschik jij over een kleine keuken en wil je deze het liefst uitbouwen? Dan sta je op het punt je woning een flinke make-over te geven! Wij zetten een aantal zaken op een rijtje waar je tijdens dit proces rekening mee zou moeten houden.
Zo demonteer je je oude keuken
Heb je al een nieuwe keuken besteld? Dan is het zaak om je oude keuken te gaan slopen! Of beter gezegd: te demonteren. Dit houdt in dat je de keuken uit elkaar haalt. Je kunt dit door een hierin gespecialiseerd bedrijf laten doen, maar om de kosten te drukken zou je deze klus ook voor eigen rekening kunnen nemen. Denk er dan wel aan dat je de vloer goed af dient te dekken met folie en de elektriciteit en het water correct afsluit. Ook alle apparatuur moet je natuurlijk loskoppelen.
Neem de tijd om de juiste aannemer te vinden
Ga je op zoek naar een aannemer die de uitbouw voor je gaat realiseren, laat je dan vooral niet leiden door de prijs. Vraag uiteraard wel diverse offertes op om de prijzen met elkaar te vergelijken, maar laat dit nooit de doorslag geven. Bekijk ook of een aannemer over een keurmerk zoals Bouwgarant, SWK of Woningborg is aangesloten. Bij een aannemer moet je een goed gevoel hebben. De samenwerking zal nog succesvoller worden wanneer je hem van gedetailleerde bouwtekeningen kunt voorzien.
Neem een professional in de arm voor het maken van een bouwtekening
Dergelijke professionele bouwtekeningen laat je maken door een advies- en ingenieursbureau als Van Alfen Ingenieurs. Hiermee ben je er zeker van dat de tekening aan de geldende wet- en regelgeving zal voldoen én voldoe je aan een van de vereisten voor het kunnen aanvragen van een omgevingsvergunning. Een bouwtekening geeft je ook volledig inzicht in jouw project. Het legt de sterke, maar ook de zwakke punten bloot.
Denk aan een conditiemeting NEN 2767
Voor je aan een grote verbouwing begint, wil je ook weten hoe het er technisch met je woning voor staat. Inzicht hierin verkrijg je middels een NEN 2767 conditiemeting. Deze inspectie kan zowel voor bouwkundige als voor installatietechnische elementen worden ingezet. De uitkomst, een objectief beeld over de staat van je woning, biedt inzicht in de eventuele risico’s die een verbouwing met zich meebrengt, maar ook met de onderhoudskosten op de korte en de lange termijn.
Wees realistisch over het budget
In maar weinig gevallen zijn mensen realistisch over de grootte van het budget. Vrijwel altijd blijkt de uitbouw van een keuken meer te kosten dan vooraf gedacht. Houd dus ook rekening met alle bijkomende kosten zoals de metingen en de vergunningen. Ook de aankleding van je keuken hoort daar natuurlijk bij. Heb je maar net genoeg spaargeld? Spaar dan nog even door, want je wilt ook een financiële buffer kunnen behouden voor andere zaken.