Jaloezieën van PVC, hout en aluminium

Jaloezieën van PVC, hout en aluminium, welke van deze mogelijkheden is nu precies voor u het interessantst? Het antwoord op deze vraag is in de praktijk sterk afhankelijk van verschillende factoren. Het spreekt bijvoorbeeld voor zich dat uw persoonlijke voorkeur zeker een niet onbelangrijke invloed zal uitoefenen op de uiteindelijke keuze. In ieder geval, zowel jaloezieën van PVC, hout en aluminium beschikken over hun eigen specifieke voor- en nadelen. Wilt u deze graag allemaal te weten komen? Lees dan snel verder en ontdek meteen welk soort jaloezieën nu precies het meest geschikt zijn om in uw woning te integreren!

De voor- en nadelen van jaloezieën van PVC 

Bij het uitvoeren van een vergelijking van jaloezieën van PVC, hout en aluminium zult u kunnen vaststellen dat PVC jaloezieën in het bijzonder de voorbije jaren steeds populairder zijn geworden. Dat is vooral te wijten aan het feit dat de kloof met houten jaloezieën kleiner is geworden. Hoezo? Zeer eenvoudig. Iedereen kent natuurlijk wel de klassieke uitstraling waar PVC jaloezieën over beschikken. Tegenwoordig is dat echter niet meer de enige optie die beschikbaar is. Een mogelijks alternatief zijn namelijk de PVC jaloezieën met houtlook. Deze beschikken over de uitstraling van houten jaloezieën, maar hebben wel de eigenschappen van PVC exemplaren. Op deze manier kunt u het beste van twee werelden combineren. De exacte voordelen van PVC jaloezieën zijn in ieder geval de volgende: 

 1. De veelzijdige uitstraling zorgt ervoor dat ze in elk interieur tot hun recht komen; 
 2. PVC jaloezieën met houtlook zijn een interessant alternatief voor houten jaloezieën; 
 3. In tegenstelling tot houten jaloezieën zijn PVC exemplaren wel vochtbestendig; 
 4. PVC jaloezieën zijn aanzienlijk lichter in vergelijking met houten exemplaren; 
 5. De kostprijs van PVC jaloezieën ligt nog net wat lager in vergelijking met die van hout;

Een overweging maken tussen jaloezieën van PVC, hout en aluminium is in de praktijk lang niet altijd even eenvoudig. Het is hierbij echter steeds van belang om rekening te houden met de kamer waarin de jaloezieën zullen worden geïntegreerd. Dit niet alleen omwille van de uitstraling of de stijl van de kamer, maar ook omwille van het karakter. Houten jaloezieën in een badkamer ophangen is bijvoorbeeld geen goed idee. Dat geldt wel voor PVC jaloezieën. 

Zijn er aan PVC jaloezieën dan helemaal geen nadelen verbonden? Toch wel. Ook al wordt er gebruik gemaakt van PVC jaloezieën met houtlook, het spreekt voor zich dat de eigenschappen van hout nooit helemaal aanwezig zullen zijn. Met andere woorden, de thermische en akoestische isolatie ontbreekt nagenoeg volledig. Op dit vlak blijven houten jaloezieën dan ook nog steeds veruit de meest interessante keuze. 

De voor- en nadelen van jaloezieën van hout 

Dat er op de markt jaloezieën van PVC, hout en aluminium zijn terug te vinden heeft er niet voor gezorgd dat de houten exemplaren aanzienlijk aan populariteit hebben moeten inboeten. Het is vooral hun gezellige uitstraling die ervoor zorgt dat menig aantal mensen verspreid over de wereld nog steeds met zekerheid de voorkeur geven aan dit type van uitvoering. Houten jaloezieën zien er overigens niet alleen maar leuk en gezellig uit. Daarnaast zijn er namelijk nog tal van extra interessante voordelen waar u ook op kunt rekenen. Het gaat hierbij om: 

 1. Houten jaloezieën beschikken over een uitstekende thermische isolatie; 
 2. Ze beschikken over een warme, eigenlijk onevenaarbare uitstraling; 
 3. Houten jaloezieën hebben doorgaans een uitstekende levensduur; 
 4. Ze kunnen in principe in elke stijl van interieur worden geïntegreerd; 
 5. Bamboe jaloezieën hebben een beperkte dikte en zijn ook lekker licht; 

Buiten de standaard houten jaloezieën is het dus eveneens een mogelijkheid om ervoor te kiezen om gebruik te maken van exemplaren die zijn gemaakt van bamboe. Het gaat hierbij uiteraard eveneens om een soort van houten jaloezieën, maar toch zijn er verschillen met de standaard exemplaren. Bamboe jaloezieën zijn niet alleen een stuk lichter, daarnaast zijn ook de lamellen veel minder zwaar of breed. Dit zorgt ervoor dat ze veel eenvoudiger te bedienen zijn in vergelijking met de standaard, houten jaloezieën. 

Bent u ook geïnteresseerd in het kopen van houten jaloezieën? In dat geval is het wel belangrijk om er rekening mee te houden dat deze niet (onbehandeld) in een vochtige ruimte mogen worden opgehangen. Doet u dat wel? In dat geval is de kans groot dat de jaloezieën op middellange termijn zullen gaan rotten met alle gevolgen van dien.

De voor- en nadelen van jaloezieën van aluminium

Jaloezieën van PVC, hout en aluminium beschikken duidelijk stuk voor stuk over hun eigen, specifieke voor- en nadelen. Laat ons nu dus ook maar nog even kijken naar de exemplaren die zijn gemaakt van aluminium. Voor dit type van jaloezieën geldt dat u in de praktijk onder meer kunt rekenen op de voordelen zoals hieronder aangegeven: 

 1. Aluminium jaloezieën beschikken over een strakke, zeer moderne uitstraling; 
 2. Jaloezieën van aluminium zijn verkrijgbaar in de meest uiteenlopende kleuren; 
 3. Aluminium jaloezieën zijn zeer eenvoudig te onderhouden; 
 4. Gebruikmaken van aluminium jaloezieën kan ook in vochtige ruimtes; 
 5. Ze zijn in staat om op een efficiënte wijze te zorgen voor meer privacy; 

In het bijzonder het strakke en moderne karakter van aluminium jaloezieën zorgt ervoor dat heel wat mensen er tegenwoordig maar wat graag gebruik van maken. Dat is echter niet alles. Aluminium jaloezieën zijn ook lekker onderhoudsvriendelijk en bovendien zijn ze erg licht. Dit zorgt ervoor dat ook ouderlingen zonder probleem kunnen kiezen voor een manuele bediening van hun aluminium jaloezieën. Geeft u toch eerder de voorkeur aan een geautomatiseerde bediening? Dan behoort ook dat uiteraard tot de mogelijkheden. 

Let wel, heeft u de eigenschappen van jaloezieën van PVC, hout en aluminium vergeleken en heeft u uiteindelijk beslist om over te gaan tot het aanschaffen van exemplaren die zijn gemaakt van aluminium? In dat geval moet u wel rekening houden met een vrij stevig prijskaartje. Bent u dus met andere woorden in het bijzonder op zoek naar voordelig geprijsde raamdecoratie? In dat geval is de kans bijzonder groot dat u uiteindelijk de aluminium jaloezieën toch maar aan u voorbij zult laten gaan.