Inspiratie voor designkeukens

Keukens kunnen we doorgaans onderverdelen in twee kampen: klassiek of modern. In die laatste groep zitten meestal mensen die houden van een strak, minimalistisch design. Wel, voor hen hebben we 11 tips verzameld voor de aankleding van hun nieuwe keuken.

De samenstelling van een designkeuken

Voor het ontwerp en de inrichting van een designkeuken let je op volgende zaken:

1) Greeploze kasten en lades

Een moderne designkeuken herken je aan haar eenvoud. Waar mogelijk gebruikt men sobere, strakke lijnen. Zoals greeploze kasten en lades. Op deze manier zijn er geen irritante deurgrepen die het uitzicht verknoeien.

2) Effen kastfronten

Bij een klassiek ontwerp worden kastdeuren vaak opgefleurd met decoratieve panelen. In een designkeuken is dat not done. Kies dus voor vlakke kastfronten. Die zorgen voor een moderne, rustgevende uitstraling.

3) Werkbladen

Er zijn verschillende materialen voor werkbladen, gaande van graniet tot laminaat. In een designkeuken zijn vooral kwartscomposiet en dekton. Massief hout komt ook vaak terug. Elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen. In dit artikel vind je meer informatie over de soorten keukenbladen.

4) Spatwand

Een designkeuken wordt nog mooier wanneer je de spatwand in hetzelfde materiaal als het werkblad neemt. Op deze manier vormt alles één geheel. Zoek je een alternatief? Kijk dan eens naar gehad glas. Dat is verkrijgbaar in allerlei kleuren.

5) Sobere kleuren

Wit is een ideale kleur voor een designkeuken. Ze onderstreept het moderne, bijna futuristische karakter van deze ontwerpstijl. Wil je toch wat contrast? Ga dan voor een zwarte kastenwand of een zwart kookeiland. Te opvallende kleuren laat je best links liggen.

6) Inbouwtoestellen

In een designinterieur moet alles naadloos op elkaar aansluiten. Daarom zien we in een designkeuken geen kookfornuis op gas, maar een netjes ingebouwde inductiekookplaat. Ook andere inbouwtoestellen, zoals de oven, microgolfoven en afzuigkap, moeten mooi in het plaatje passen. Sommige mensen kiezen zelfs voor een inbouw koffiezetapparaat.

7) Gemotoriseerde lades

Gemotoriseerde lades zijn keukenlades die automatisch open- en dichtgaan. Een simpele aanraking is voldoende. Dit automatisch sluitsysteem zorgt voor meer comfort, omdat er geen lades onnodig blijven openstaan.

8) Designverlichting

Een designkeuken moet tot in het kleinste detail afgewerkt zijn. Ook de verlichting verdient dus aandacht.

Het aanrecht is de perfecte plek om indirecte verlichting te implementeren. Die is mooi en stijlvol. En boven het keukeneiland mag je gerust uitpakken met design pendellampen. Hou je het liever subtieler? Installeer dan enkele plafondspots.

9) Moderne keukenstoelen/barkrukken

Meestal loopt het keukeneiland van een designkeuken over in een (hoge) tafel. Hier heb je natuurlijk stoelen nodig. Er zijn verschillende eigentijdse keukenstoelen met trendy ontwerpen. Heb je barkrukken nodig? Ook dan heb je een overvloed aan keuze, zoals de iconische HAY About a Stool.

10) Keukenapparatuur

Sommige apparaten blijven op het aanrecht staan en zijn altijd zichtbaar. Denk bijvoorbeeld aan een espressomachine of een waterkoker. Bij deze toestellen is het design erg belangrijk. Want ze dragen bij aan het ontwerp van de keuken.

11) Kastinrichting

Een designkeuken moet niet alleen mooi zijn. Het comfort mogen we ook niet uit het oog verliezen. Denk dus goed na over de kastinrichting. Er bestaan verschillende oplossingen om keukenlades in te delen. Zo is er plaats voor alle messen, vorken, lepels, enz. Ingebouwde verlichting is ook een meerwaarde. Op deze manier zie je beter wat er achteraan een kast ligt.