Industrieel interieur? Kies voor een beton cire gietvloer

Beton cire is een mengsel dat ook wel betonstuc genoemd wordt. In tegenstelling tot wat die naam suggereert, kun je het ook gebruiken voor je vloer. Je maakt er dan een schitterende stoere en robuuste gietvloer van, die perfect past in een industrieel interieur. Daarbij is het ook een prima keuze voor een moderne- en zelfs voor een landelijke inrichting. De vloer is naadloos, hygiënisch, onderhoudsarm en bijzonder duurzaam. Maar wat is beton cire precies en wat kun je ermee?

Wat is beton cire?

Betonstuc is een mengsel dat bestaat uit een kunsthars, cement, een pigment poeder en enkele toeslagstoffen. Dit wordt gebruikt om op de vloer aan te brengen, maar je kunt er ook je muren mee stucen en meubelen een nieuw leven mee inblazen. Er zijn verschillende kleuren mogelijk en vaak wordt er dan gekozen voor verschillende grijstinten, zodat het uiterlijk van beton in de vloer terugkomt. Beton cire is van nature niet waterdicht. Wil je het in je woning gebruiken, dan wordt het na het leggen geïmpregneerd en gecoat. Daarna moet je het ook nog een aantal keren per jaar in de was zetten, zodat de glans en het waterafstotende karakter bewaard blijft.

Het leggen van betonstuc

Een betonstuc vloer kan wel een halve eeuw meegaan, maar één van de nadelen die vaak genoemd wordt is dat het lang duurt om te leggen. En als jij een beton cire vloer wilt laten plaatsen, dan kun je wel rekenen op een totale legtijd van anderhalve week. Dat kan lastig zijn als je dit in een bestaande woning wilt doen en op een groot oppervlak. Je moet je hele woning dan leeghalen en een tijdje ergens anders wonen. Het resultaat is deze periode meer dan waard en omdat je zo lang met je vloer doet, is het ook goed te overzien. Een beton cire vloer wordt in verschillende fases aangebracht:

  1. De ondervloer moet worden voorbereid. Deze wordt behandeld met een primer en egaal gemaakt met egaline. Bewegende delen moeten worden vastgezet.
  2. De eerste laag beton cire wordt aangebracht. Deze heeft een grove structuur en moet 2 tot 4 uur drogen.
  3. De tweede laag wordt aangebracht. Deze heeft een fijne structuur en moet 24 uur drogen.
  4. De vloer wordt volledig geschuurd en moet 4 tot 6 dagen drogen.
  5. De vloer wordt geïmpregneerd en er wordt een coating aangebracht ter afwerking.

Heeft betonstuc ook nadelen?

De voordelen van beton cire zijn duidelijk. Het is een stoere vloer, die slijtvast is, naadloos, gemakkelijk te reinigen en die ideaal is voor gebruik met vloerverwarming. De keuze lijkt gemakkelijk gemaakt, maar dan is het belangrijk dat je de nadelen ook kent. Het aan laten leggen van een betonstuc vloer is een tijdrovende klus en daarvoor moet je anderhalve week je huis uit. Daarbij is het ook duurder dan een standaard gietvloer. Vergeet niet ook dat je de vloer minstens vier keer per jaar moet behandelen met een speciale was.