Energie besparen in de keuken: 5 tips

Als je niet oppast, kan je keuken een grote energieverspiller zijn. Volg deze eenvoudige energiebesparende ideeën om je energiekosten omlaag te brengen en je ecologische voetafdruk te verkleinen.

1.Slim koken

Door een paar veranderingen door te voeren in de manier waarop je kookt, kun je veel energie (en geld) besparen:

  • Doe altijd het deksel op de pan, dan kookt het water veel sneller. Nog beter is het om water eerst in de waterkoker te koken en dan in de pan te gieten. Een waterkoker verbruikt namelijk minder energie.
  • Zorg ervoor dat je niet meer water in de pan doet dan je echt nodig hebt. Zo voorkom je niet alleen energieverspilling, maar ook waterverspilling.
  • Heb je een elektrische kookplaat, schakel dan het vuur een paar minuten voordat het voedsel gaar is alvast uit. Elektrische kookplaten hebben nogal wat tijd nodig om af te koelen. Een elektrische oven kun je ongeveer tien minuten voordat het eten klaar is uitschakelen
  • Als je pasta, aardappels of rijst kookt, zet dan een vergiet bovenop de pan en je hebt een steamer om je groenten in te koken!

2. Doe de waterkoker niet te vol

Experts denken dat de meeste mensen de dubbele hoeveelheid water gebruiken dan dat ze echt nodig hebben. Gebruik een kopje om precies af te meten wat je nodig hebt en voeg wat extra toe omdat er iets van het water zal verdampen.

3. Gebruik led verlichting

LED-lampen zijn energiezuinig en gaan lang mee, dus dat is de ideale keuze als je energie wilt besparen met de keukenverlichting. Zowel peertjes als complete spotjes zijn gewoon online te bestellen.

4. Doe de vaat met de vaatwasser

Volgens sommige studies gebruik je met een moderne vaatwasser minder water dan wanneer je met de hand afwast. Als je een vaatwasser gebruikt, open je het beste de deur aan het einde van de wascyclus en laat je de warme vaat aan de lucht drogen. Dit bespaart een aanzienlijke hoeveelheid elektriciteit.

5. Maak de ovendeur schoon

Telkens wanneer je de ovendeur opent om te zien of een gerecht al een bruin korstje krijgt, laat je kostbare warme lucht ontsnappen en verspil je dus energie. Als de ovendeur schoon is, hoef je hem niet langer te openen om je eten te controleren.