Een kast op maat voor fijne opbergruimte

Je kent de spreuk misschien wel: rust om je heen, is rust in je hoofd. Maar om rust om je heen te creëren heb je één ding nodig: bergruimte. Nu kun je natuurlijk zo een van de winkelketens of een lokale bouwmarkt inlopen om een kast te halen en deze met een beetje handigheid in elkaar te schroeven en zo op een zaterdagmiddag wat extra kastruimte in je huis krijgen. Toch zou je voordat je de winkel instapt even een moment moeten bezinnen of een maatkast niet een betere oplossing is.

Waarom kiezen voor een kast op maat

Als je een standaardkast kiest, krijg je uiteraard ook standaardmaten. Dat betekent meestal dat er veel ruimte als loze ruimte verloren gaat naast en boven de kast. Dat is natuurlijk jammer van de ruimte en nog veel vervelender dat de stofnesten net in die hoeken kruipen. Ook heb je gewoonlijk alleen maar standaardindelingen. Goed de planken kunnen een standje hoger of lager, maar is een lade voor de losse spulletjes, of extra breed hanggedeelte niet veel prettiger. Hier blijkt gelijk het grote voordeel van een kast op maat: hij wordt gemaakt voor de plek waar jij de kast wilt en de indeling mag je helemaal zelf bepalen. Bijkomend voordeel is dat een kast op maat als je ooit eens je huis verkoopt extra wordt gewaardeerd. Het enige nadeel is dat je afhankelijk van je keuzes met een kast op maat duurder uit zult zijn dan bij standaardkast. Logisch natuurlijk, als je kijkt wat je ervoor terugkrijgt.

Wat kan ik allemaal kiezen

Het begint natuurlijk met de maat. De kast kan precies om maat, het mooist tussen twee muren. Afhankelijk van de breedte kan het aantal deuren worden bepaald. Bedenk goed waarvoor je de kast wilt gebruiken. Is het voor bergruimte dan zijn brede planken prettig. Is het voor kleding, kijk dan eerst thuis goed hoeveel centimeter je nodig hebt voor hangruimte van blouses, overhemden en lange items als jassen, jurken en dergelijke. Kijk naar de handige extra’s als lades en rekken voor schoenen. De planken kunnen de overblijvende ruimten vullen. Dan is het uiterlijk van de kast nog van belang. Er zijn vele mogelijkheden van strak modern tot landelijk. Vergeet ook de grepen niet. Deze moeten prettig in de hand liggen. Voel in de showroom gewoon maar eens wat grepen.

Hulp bij mijn kast

Ik ben zelf op zoek gegaan voor een kast op maat onder mijn schuine dak. Omdat het schuine deel best diep doorliep, wist ik niet zo goed hoe ik dit op moest lossen. Het was te laag voor een soort inloopkast, maar weer veel te diep voor een gewone kast. De oplossing bleek heel eenvoudig (volgens de adviseur dan), ik kreeg een gewone kast, met in het midden achter de overhemden een schuifdeur, zodat achter mijn kast nog een extra bergruimte ontstond. Mijn advies: ga eens met een adviseur praten, er is echt heel veel mogelijk!