De voor- en nadelen van een tweedehands keuken

Een keuken is het hart van een woning. Iedereen in huis komt dagelijks de keuken in om te eten, koken of om gezellig bij elkaar te zijn. Een gezellige keuken, die van alle gemakken is voorzien moet soms ook vervangen worden, doordat hij veel wordt gebruikt of oud is. Een veel voorkomend dilemma is; gaan we voor een tweedehands keuken of nieuwe keuken? Een nieuwe keuken kan behoorlijk prijzig zijn en enkele weken op zich laten wachten. Om goedkoper en sneller de perfecte droomkeuken te plaatsen is een tweedehands keuken kopen misschien een goede optie. Wat zijn de voordelen van een tweedehands keuken en de nadelen? En wat kan je doen met je oude keuken?

Waar moet je op letten bij een tweedehands keuken?

Allereerst kijk je naar jouw persoonlijke wensvoorkeuren waarin de keuken aan moet voldoen. Een tweedehands keuken kiezen doe je niet elke dag. Op zoek naar een tweedehands keuken doe je bewust en weloverwogen, want je wilt er wel jarenlang van genieten. Let erop dat een tweedehands keuken kopen, nadat hij gekocht is niet zo gauw terug gebracht kan worden en er vaak geen garanties zijn, dat is afhankelijk natuurlijk waar de keuken vandaan komt. Een keuken kopen via Marktplaats heeft meestal geen garantie als er iets niet goed is. Met de kwaliteit van een tweedehands keuken, hoeft niks mis mee te zijn. Het is belangrijk dat de vorige eigenaars er zuinig mee omgegaan zijn en de keuken zonder beschadigingen eruit is gezet. Een tweedehands keuken plaatsen kan alleen als de keukenruimte en het keukenblok passen. De afmetingen van de keuken kunnen cruciaal zijn, geen enkele keuken heeft bijna dezelfde afmetingen. Het is van groot belang dat je tweedehands droomkeuken perfect past of dat je eigen keukenruimte iets te groot is. Een ets te grote keukenruimte kan je handig opvullen met andere keukenmaterialen, met een te kleine ruimte moet je oplossingen bedenken, waar je niet op zit te wachten. Het is handig als je van te voren een: ‘ Waar moet je op letten bij een tweedehands keuken ‘. lijstje maakt. Het maakt de keuze voor een tweedehands keuken kopen een stuk makkelijker.

Wat kost een tweedehands keuken?

De prijzen van tweedehands keukens zijn erg verschillend. De afmetingen, het merk, de kwaliteit en leeftijd van de keuken spelen allemaal een rol. De prijzen kunnen variëren van €0-, tot €2000-, of meer. De reden dat particuliere keukenverkopers hun keuken verkopen kunnen heel verschillend zijn. Ze krijgen een nieuwe keuken en willen hun oude verkopen, bij overlijden, een verhuizing of andere redenen. Vaak baseren ze hier ook hun keukenprijs op. Het ligt er ook aan; waar ga je een tweedehands keuken kopen? Een tweedehands keuken kopen via Marktplaats kan veel geld schelen, bij een tweedehands keukenboer betaal je meestal wat meer, omdat zij soms garanties op keukens geven en de tweedehands keukens helemaal opgeknapt zijn. Zelf heb je ook de nodige vragen rondom jouw oude keuken, als je ‘nieuwe’ tweedehandse keuken komt. Wat kost een tweedehands keuken jou die aan vervanging toe is en wilt verkopen? En waar zet je hem te koop, kun je zelf je tweedehands keuken opknappen? Kun je een keuken verkopen die kapot is? Je kunt je oude keuken gratis weggeven of je moet de gebreken vervangen/ maken en dan pas kun je een keuken verkopen. Je kun je keuken verkopen via Marktplaats. Je keuken verkopen kan tevens via andere verkoopsites of via een opkoper. Er zijn veel mensen die aan hun budget moeten denken en zijn op zoek naar een tweedehands keuken.

Tweedehands keuken opknappen

Een tweedehands keuken opknappen is leuk om helemaal zelf te doen of als je niet zo handig bent, uit handen te geven. Bij een tweedehands keuken plaatsen moeten er wel wat aanpassingen worden gedaan zoals; andere handgrepen voor de keukenkastjes, de keuken een andere kleur geven of andere aspecten die je graag erbij wilt plaatsen of eraf wilt halen. Denk hierbij aan; oude scharnieren vervangen, lichtsysteem in de keukenkastjes of lichte beschadigingen verwijderen. Met een tweedehands keuken plaatsen moeten de gas- en waterleidingen, misschien omgelegd worden of helemaal opnieuw aangesloten worden. Dit kun je beter door een expert laten doen of iemand die precies weet hoe alle aansluitingen werken. Als je zelf gaat rommelen en je hebt er geen ervaring in, kunnen er lekkages of gasongelukken komen.

Keuzes maken tussen tweedehands keuken kopen of een nieuwe

Er zijn grote verschillen tussen het kopen van een tweedehands keuken of nieuwe keuken kopen. Een nieuwe keuken koop je meestal in een keukenwinkel en een tweedehands keuken kopen doet men meestal via andere manieren, zoals; Marktplaats, facebook, via kennissen of tweedehands keukenverkopers. Nadelen van een tweedehands keuken, is dat de keuken niet nieuw is en je hem goed moet schoon maken en desinfecteren. Een nieuwe keuken wordt aangeleverd in dozen met beschermd materiaal eromheen. Na montage hoef je alleen nog maar een droog schoonmaakdoek eroverheen te doen en je keuken is klaar voor gebruik. Wat kan je doen met je oude keuken, als je hem zelf wilt verkopen? Hem zelf zo netjes en schoon te verkopen. Nieuwe kopers zullen het zeer waarderen en je krijgt er vast een hogere prijs voor.

De voordelen van een tweedehands keuken

Een tweedehands keuken of nieuwe keuken kopen hebben allebei hun voor- en nadelen.
Alle voordelen van een tweedehands keuken op een rij!

 • Gratis of goedkoop
 • Milieubesparend, tweedehands keukens zijn meestal niet zo oud
 • Groot aanbod, de keuze is enorm
 • Vrij snel in huis/ geen grote wachttijden
 • Duurzaam, want je geeft een tweedehands keuken een tweede leven
 • Je eigen oude keuken levert ook geld op of je geeft hem weg
 • Naar eigen wens je tweedehands keuken opknappen en eigen maken
 • Geen opdringerige verkopers
 • Zelf je keuken verkopen

De nadelen van een tweedehands keuken

Nadelen van een tweedehands keuken kopen zijn:
 • Je wilt geen tweedehands keuken kopen, maar een nieuw
 • Je wilt een op maat gemaakte keuken
 • Geen garantie met een tweedehands keuken plaatsen
 • Je vertrouwt de kwaliteit van een tweedehands keuken niet
 • Eenmaal gekocht, blijkt hij niet helemaal bij je interieur te passen
 • Verborgen gebreken
 • Geen zin in een tweedehands keuken opknappen of zelf de keuken te demonteren en aan te leggen
 • Zelf doen of iemand inschakelen om alle leidingen om- en aan te leggen

Je kunt alle voor- en nadelen voor een tweedehands keuken of nieuwe keuken afwegen en zelf je conclusies trekken, wat bij jou beter past. Een tweedehands keuken kopen kan een hele goede investering zijn, als je meer voordelen dan nadelen ziet, je handig bent, de keuken die je op het oog hebt perfect past in je huis en je budget niet te hoog is.