De ideale keukenvloer

De ideale keukenvloer uitzoeken is wel iets waar je even over moet nadenken. De keukenvloer wordt heel anders gebruikt dan de woonkamervloer en moet tegen andere invloeden bestand zijn dan de woonkamervloer. In de keuken heb je veel van doen met vocht en je krijgt al snel vlekken op de vloer van vallend eten of water. Het is dus van belang dat de keukenvloer daarom waterdicht is en gemakkelijk te onderhouden. Mocht je onverhoopt wat op de vloer laten vallen, dan moet dit gemakkelijk te verwijderen zijn en ook vocht mag de vloer niet aantasten. Enkele vloeren die voor de keuken geschikt zijn:

Plavuizen

Plavuizen oftewel tegels is een ideaal materiaal wat veel in keuken wordt gebruikt. Het grote voordeel van plavuizen is dat als de vloer erin ligt, de vloer geen bewerking meer nodig heeft. Plavuizen zijn van zichzelf al waterdicht en door de gladde oppervlak ook gemakkelijk schoon te houden. Je kunt ook kiezen voor natuursteen tegels, maar dit is iets gecompliceerder. Natuursteen is wat gevoeliger en je kunt de tegels niet behandelen met een chemisch schoonmaakmiddel. Een nadeel van tegels kan zijn, dat krassen snel te zien kunnen zijn als iets hards op de vloer laat vallen.

Laminaat

Jarenlang was de overtuiging dat laminaat net als in de badkamer, niet geschikt was voor de keuken. Echter de kwaliteit van laminaat is de afgelopen jaren dusdanig verbeterd, dat laminaat in de keuken helemaal geen probleem hoeft te zijn. Vooral als je een klassieke keuken hebt of een landelijke keuken, zal het uiterlijk van een houten vloer, wat met laminaat meestal het geval is, schitterend staan. Ook laminaat is zeer gemakkelijk schoon te maken en voor vocht hoef je tegenwoordig ook niet meer bang te zijn. Wil je op safe spelen, dan kun je een speciale laminaat aanschaffen dat waterdicht en vochtwerend is. Er zijn talloze interieurwinkels, bouwmarkten en ook online waar je laminaat kan kopen. Een vereiste is wel dat je voor een goede kwaliteit laminaat moet gaan dat ook tegen een stootje kan.

Beton

Een industrieel interieur is momenteel helemaal de trend. Daar past dan ook een bijpassende vloer bij, zoals beton. Maar ook als je geen industrieel interieur hebt kan een betonvloer of een vloer met betonlook heel goed. Vooral in de keuken. Dit kan een echte betonnvloer zijn, maar veel vaker wordt gekozen voor een gietvloer. Een gietvloer is elastischer dan een betonvloer en de kans op scheuren is beduidend minder. Het voordeel van een gietvloer is dat het naadloos gegoten kan worden, waterdicht is en zeer goed te onderhouden. Bij een betonvloer zal er nog een waterafstotende coating aangebracht moeten worden.