Brand in de keuken voorkomen

We horen en lezen nog regelmatig berichten over woningbrand. Die branden ontstaan regelmatig in de keuken. En dat is niet gek, tijdens het koken kan er wel eens wat misgaan. Zeker in geval van een gasfornuis met open vuur, maar ook bij koken op inductie. Denk bijvoorbeeld eens aan vlam in de pan of een pannenlap die te dicht bij het vuur ligt. Daarnaast zijn mensen nog wel eens met andere dingen bezig tijdens het koken. Daardoor wordt soms even niet op het gasfornuis gelet, waardoor een gevaarlijke situatie over het hoofd gezien wordt. Daarom is het belangrijk om altijd alert te zijn tijdens het koken en in de buurt van het gasfornuis te blijven. Maar ook als je dit doet kan er iets misgaan. We vertellen graag hoe je dan het best kunt handelen.

Vlam in de pan, wat doe je?

Allereerst is het belangrijk om rustig te blijven. Enige paniek is begrijpelijk, maar dit gaat je niet helpen bij het doven van het vuur. Jouw doel bij vlam in de pan is voorkomen dat er zuurstof bij de vlam kan komen. Dat kan bijvoorbeeld door de deksel op de pan te doen. Als de pan geen deksel heeft is een blusdeken een goede oplossing. Zorg daarom altijd dat er een blusdeken binnen handbereik is bij het gasfornuis. Wees er wel zeker van dat dit blusdeken geschikt is om vetbranden te blussen. Niet alle blusdekens zijn hier geschikt voor. Laat de pan even afgedekt staan, als je de deksel te snel van de pan haalt kan het vuur weer aan gaan. Vergeet ook het gasfornuis niet uit te draaien. Wat je niet moet doen is water over het vuur gooien, dit kan een extra grote vlam veroorzaken.

Oven schoonmaken

Het is ook belangrijk om de oven regelmatig een goede schoonmaakbeurt te geven. Etensresten in de oven kunnen namelijk brand veroorzaken. Verwijder deze dus als je ziet dat ze er zitten. Daarnaast is het aan te bevelen om eens te voelen aan de buitenkant van de oven of deze heet wordt. Aan de buitenkant zou dat namelijk niet het geval moeten zijn. Als dat wel zo is, dan is het misschien tijd om te investeren in een nieuwe oven.

Als het dan toch misgaat

Een ongeluk zit in een klein hoekje, er kan altijd iets misgaan waardoor er toch brand ontstaat. Voor de veiligheid is het altijd goed om een hittemelder in de keuken op te hangen. Een rookmelder kan namelijk vals alarm geven in de keuken. Door een hittemelder op te hangen wordt er altijd snel alarm geslagen bij brand. Zo kun je ingrijpen. Is het te laat om zelf iets te doen? Breng dan iedereen in veiligheid en schakel de brandweer in.