Bestek etiquette: zo haal jij alles uit je Serax bestek

Bij een mooie keuken hoort lekker en gezellig dineren. Maar hoe zorg je er nou voor dat de tafel perfect gedekt is? De etiquette is ons de afgelopen wellicht een beetje ontleerd. Er komt namelijk meer bij kijken dan slechts een mes en vork. Met deze handleiding heb jij zo een prachtige tafel om je gasten bij te ontvangen. Bon appetite!

Begin bij het begin

Je hebt een mooie tafel met voldoende stoelen. Maar heb je ook genoeg borden? Officieel hoort ieder bord namelijk een onderbord te hebben. Dit is een groot, plat bord dat het gehele diner blijft staan. Andere borden worden hier bovenop geplaatst. Mocht je je gerechten niet in gangen willen serveren, dan kun je de borden hier alvast op plaatsen. Doe dit opstapelend van groot naar klein. Een kom of schotel, bijvoorbeeld voor soep, zet je er bovenop. Wil je vooraf broodjes serveren? Dan zet je linksboven, naast het bord, een klein bordje met een botermesje.

Je Serax bestek aan tafel

Je hebt prachtig Serax bestek gekocht maar ziet door de bomen het bos niet meer. Wat is nou het verschil tussen een soeplepel en een tafellepel? En moet het vismes nou aan de binnen of buitenkant van het dinermes? Hoe weet je zeker dat je gasten niet per ongeluk de koffielepel gebruiken in plaats van een dessertlepel? Geen nood! We leggen het je uit.

Dek ook hier weer de tafel per gang. De eerste gang ligt het meest aan de buitenkant. Dus als je voorgerecht een klein mesje nodig heeft, dan leg je deze aan de buitenzijde, ver van het bord. Doorgaans is het bestek dat je voor het hoofdgerecht gebruikt het grootst. Des te verder van het bord, des te kleiner het bestek. Een vleesmes welke je gasten voor hun hoofdgerecht gebruiken ligt dus aan de binnenzijde, dicht bij het bord. Messen leg je overigens aan de rechterzijde, vorken aan de linkerzijde. Leg vorken en lepels altijd met de holle kant naar boven. 

Leg messen met de scherpe kant naar het bord toe. Serveer je soep vooraf? Dan leg je de lepel hiervoor aan de rechter kant van de messen. Voor het nagerecht leg je een dessertlepel of klein vorkje horizontaal boven het bord. De vork wijst dan naar rechts, de lepel naar links.

Communiceren middels je bestek

Je bent uitgegeten, maar hoe communiceer je dat naar de anderen aan tafel, of aan de serveerder? Gebruik daarvoor je Serax bestek! Om te laten weten dat je geen intenties meer hebt om te eten, leg je je mes en vork diagonaal op het bord neer. Het mes ligt dan boven de vork. De stelen wijzen, vanuit jouw perspectief, naar rechtsonder, de punten naar linksboven. Leg je vork met de tanden naar boven.

Wil je nog wel verder eten, maar neem je even pauze? Dan kun je je bestek kruislings over elkaar heen leggen, met de stelen schuin naar de linker- en rechterzijde. De punten wijzen richting elkaar, naar de bovenkant van je bord. Het snijvlak van je mes moet richting jou liggen.