Bereid je voor op de aanschaf van een keuken

Een nieuwe keuken aanschaffen is niet iets wat je dagelijks doet. Het is een aanschaf voor de lange termijn, want een keuken moet tientallen jaren meegaan. Het is daarom belangrijk om voordat je diverse keukenzaken gaat bezoeken om goed beslagen ten ijs te komen. Je hebt namelijk wel te maken met goed getrainde verkopers die er alles aan doen om jou een keuken te verkopen. En hoe verleidelijk het ook is om te vallen voor de verkoper die de meeste korting geeft, de prijs alleen mag niet leidend zijn. Je moet een goede afweging maken tussen de keuken prijs kwaliteit verhouding. Want niets is erger dan een dure keuken te kopen van belabberde kwaliteit.

Bereid jezelf goed voor

Op het aankoopproces zelf is misschien niet altijd even goed voor te bereiden. Misschien dat je direct de juiste keuken met de perfecte keuken prijs kwaliteit vindt, maar het kan ook zijn dat je wel even wat keukenzaken af moet gaan. Het belangrijkste is dat je zelf heel goed voor ogen hebt wat je wensen zijn en wat je maximale budget is voor een keuken. Hierdoor vallen er al veel keukens af en dit kan de zoektocht verkorten. Daarnaast is het uitermate belangrijk dat je de indeling van de keuken en de juiste maten weet. Als je namelijk een keuken besteld en er blijken maten niet juist of een indeling moet achteraf veranderd worden, dan zul je hier extra voor moeten betalen. Dit maakt de keuken extra duur, terwijl je dit met een grondige voorbereiding had kunnen voorkomen.

Onderhandel altijd over de prijs

Het is bij een keuken kopen redelijk normaal om te onderhandelen over de prijs. Daarbij is het belangrijk om de verkoper niet tegen je in het harnas te jagen, want bij veel keukenzaken zal de korting die je krijgt in mindering worden gebracht op de provisie van de verkoper. Hoewel het niet heel Nederlands is, ga toch afdingen op een keuken. Het afdingen op een keuken wordt vaak al meegenomen bij de prijsbepaling van een keuken. Probeer naast een korting op de keuken ook extra’s in de wacht te slepen, zoals gratis keukenapparatuur. Als blijkt dat de verkoper niet echt wil onderhandelen, ga dan gerust naar een andere keukenzaak. Vaak blijkt dat men alsnog wil onderhandelen over de prijs. 

keuken prijs kwaliteit

Wanneer een keuken kopen?

Wat is de beste tijd om keuken te kopen? Bij keukens werkt het iets anders dan bij kleding, waarbij er tweemaal per jaar een seizoenswisseling is en je kleding uit het oude seizoen goedkoop kunt kopen. Enkel voor showroommodellen zou dit misschien nog kunnen gelden. Dan zou januari de beste tijd om keuken te kopen zijn. Vaak wordt na het nieuwe jaar de keukenzaak aangevuld met de nieuwste keukens. Een showroom keuken kopen zou dan eventueel met korting kunnen. 

Keukenleverancier met keurmerk

Een keuken kost veel geld. Je wilt dan ook zoveel mogelijk risico’s uitsluiten. Als bijvoorbeeld de keukenzaak failliet gaat, dan ben jij je geld kwijt en je budget is niet toereikend om weer andere keuken te kopen. Voor deze gevallen is het verstandig om je goed in te dekken en alleen in zee te gaan met een keukenleverancier met een keurmerk. Bij een faillissement krijg je in ieder geval een gedeelte van het geld terug of mag je bij een andere keukenzaak een andere keuken uitzoeken. Bij een keukenleverancier met keurmerk kun je ook terecht bij een geschillencommissie als achteraf problemen ontstaan met de keuken of met de betaling.