Alles wat je moet weten over Keukenmessen

Keukenmessen zijn een van de meest essentiële keukengerei om te hebben. Of het nu gaat om het snijden van groenten, vlees of brood, een goed mes is onmisbaar. Als je op zoek bent naar de beste keukenmessen, is het belangrijk om te weten wat voor uw behoeften het beste is. Er zijn veel verschillende soorten keukenmessen, elk met hun eigen speciale functies en voordelen.

Of je nu een professionele kok bent of gewoon thuis kookt, goede keukenmessen zijn essentieel in de keuken. Deze veelzijdige messen zijn ontworpen om het koken en snijden van voedsel te vereenvoudigen. Er zijn verschillende soorten messen die ontworpen zijn voor verschillende snij taken in de keuken. 

Het meest voorkomende keukenmes is het Santokumes, dit mes kan voor praktisch iedere snij taak gebruikt worden. Deze messen zijn vaak tussen de 18-22 centimeter lang en worden meestal gebruikt voor het hakken, snijden en trancheren van vlees, groenten en fruit. Dit mes heeft een brede, platte lemmet met een scherpe rand, waardoor het een geoptimaliseerde prestatie biedt bij het snijden van verschillende soorten voedsel.

Een ander veelgebruikt type keukenmes is de fileermes. Deze messen zijn geschikt voor het snijden en fileren van vlees, vis en wild. De lemmet heeft een smalle, dunne en flexibele vorm die perfect geschikt is voor het fileren van kleine stukken vlees en vis. 

Een ander veelgebruikt mes is het koksmes, ook wel chef’s mes genoemd. Dit mes heeft een langere lemmet dan de Santoku mes en is ontworpen voor het snijden van grote stukken vlees en groenten. de snijkant heeft een lichte bolling waardoor je het mes kunt ‘wiegen’. Deze snijtechniek is bijvoorbeeld ideaal voor het fijnsnijden van verse kruiden en het in plakken snijden van stukken groenten. Het is vaak voorzien van een brede lemmet dat geschikt is voor het snijden van grotere stukken. Kortom, een allround mes die makkelijk te gebruiken is. 

Keukenmessen zijn als het goed is vlijmscherp, maar ze blijven niet altijd vlijmscherp. Het is belangrijk om je keukenmessen goed te onderhouden, waardoor ze scherp blijven en jarenlang meegaan. Door je keukenmessen regelmatig te slijpen gaan ze al een stuk langer mee en blijven ze natuurlijk langer scherp. Een keramische slijpstaaf wordt vaak gebruikt bij de onderhoud van messen. Buiten slijpstaven zijn er nog vele andere soorten messenslijpers, zoals: slijpstenen, doortrekslijpers en aanzetstalen. Kan jij wel een nieuwe messenslijper gebruiken om je keukenmessen weer vlijmscherp te maken? Bekijk dan de messenslijpers van KookGigant.

Keukenmessen zijn een essentieel onderdeel van elke keuken. Of je nu een professionele kok bent of gewoon thuis kookt, het is belangrijk dat u de juiste mes voor de juiste taak kiest. Er zijn verschillende soorten keukenmessen beschikbaar, elk met hun eigen unieke functies en voordelen. Door de juiste mes te kiezen voor jouw specifieke kooktaken, kun je het meeste uit je mes halen en het koken en snijden van voedsel gemakkelijker maken. 

 ​