6 verschillende manieren om koffie te zetten

Koffie behoort tot één van het meest gedronken drankje, waar ook ter wereld. Er zijn in de loop der jaren ook veel verschillende koffiesoorten ontstaan, vooral de Italianen waar daar erg goed in. Koffie is gemaakt van koffiebonen, die onder te verdelen zijn in twee soorten: de Arabica koffieboon en de Robusta koffieboon. De smaak zorgt ervoor dat Arabica koffiebonen het meest voor koffie gebruikt wordt, omdat de Robusta wat bitterder smaakt. Er zijn verschillende manieren om je kopje koffie te zetten, waarbij we er hier 6 beschrijven.

1. Filterkoffie

Dit is een van de bekendste manieren om koffie te zetten. Je vult het reservoir met water en doet enkele scheppen filterkoffie in de filter. Met een druk op de knop begint het koffiezetapparaat te lopen en na verloop van tijd heb je een hele kan met verse filterkoffie. Dit is een heel gemakkelijke manier, maar de filterkoffie moet niet te lang op het warmhoudplaatje staan. De smaak wordt daar namelijk niet beter van.

2. Koffiepads

Deze manier is in Nederland al helemaal ingeburgerd en is ideaal voor een éénpersoons kopje koffie. Je legt een koffiepad in het apparaat en onder hoge druk wordt het water door de koffiepad gespoten, waarna de koffie het koffiekopje vult. Veelgehoorde klacht is dat de koffie niet altijd goed heet is.

3. Nespresso

Een uitvinding van Nestlé, bracht weer een nieuwe manier van koffiezetten op de markt door middel van een aluminium koffiecupje. Er zijn verschillende smaken koffiecupjes. Nespresso had lang een monopoliepositie betreffende koffiecupjes, maar de meeste patenten zijn inmiddels vervallen, zodat ook andere merken koffiecupjes op de markt brengen.

4. Koffieapparaat met bonen

Deze methode lijkt een beetje op de manier zoals filterkoffie gemaakt wordt, alleen worden hier verse koffiebonen gebruikt. Het apparaat maalt de koffie en zet daarna een kopje koffie. Deze koffie is dus echt vers.

5. Instantkoffie

Instantkoffie vindt je veel terug in studentenwoningen omdat het zo gemakkelijk is. Beetje instantkoffie in een mok, eventueel melk of suiker erbij en heet water en klaar is de koffie.

6. Drukfilter

Dit zijn veelal kleine glazen potjes met een metalen filter. Doe de filterkoffie in het potje en giet er heet water over. Laat dit enkele minuten inwerken. Daarna druk je het filter naar beneden en kan je de koffie uitschenken. Ideaal als je filterkoffie wilt, maar een kan vol zetten is weer iets teveel.