5 tips voor het inrichten van je open keuken

Vooral nieuwe huizen hebben vaak een open keuken die direct in verbinding staat met de woonkamer. Dit is wel zo gezellig, en biedt mogelijkheden om  de keuken in te richten in het verlengde van de woonkamer. Ook heb je tijdens het koken direct zicht op de keuken. De kans dat er iets misgaat met koken zonder dat je het in de gaten hebt wordt daardoor een stuk kleiner. Met deze tips richt je je keuken stijlvol en praktisch in.

1 Kies voor veel kastruimte

Kastruimte in de keuken heb je nooit genoeg. Hoge kasten tegen de muur zijn dan ook erg handig. Je kunt er veel in opbergen en als je de kasten tot aan het plafond laat doorlopen voorkom je een stofnest op de kasten dat je eens in de paar maanden moet schoonmaken. Kies voor kastjes waarvan je de planken kunt verstellen zodat je ze zo praktisch mogelijk kunt inrichten.

2 Afval scheiden in de keuken

Het scheiden van afval wordt steeds verder doorgevoerd. In de meeste gemeenten moeten plastic, blik en drinkpakken apart worden aangeboden. Een handige prullenbak kopen waar je dit afval vooraf al kunt scheiden is dan wel zo handig.

3 Een combi-oven bespaart ruimte

Als je zowel een magnetron als een elektrische oven in je keuken hebt dan kan dat handig zijn. Maar als je niet zo veel ruimte beschikbaar hebt dan kun je ook voor een combi oven gaan. Hierin kun je bakken, braden en opwarmen. Let wel op dat je de magnetronfunctie niet kunt gebruiken als de oven nog niet is afgekoeld nadat je er in gebakken hebt.

4 Let op de veiligheid in de keuken

Bij het opdoen van ideeën voor het inrichten van je keuken let je natuurlijk ook op de veiligheid. Als je kleine kinderen hebt, zorg dan bijvoorbeeld dat je schoonmaakmiddelen en vaatwastabletten altijd veilig kunt opbergen zodat je kind er niet bij kan. Je kunt voor dit doel ook met een sleutel afsluitbare kastjes gebruiken.

5 Kies een kleur waar je lang tegenaan wilt kijken

Zeker als je een open keuken hebt is het verstandig om een kleur te kiezen voor je keuken waar je niet na een jaar al op uitgekeken bent. Kies bij voorkeur een neutrale kleur en geen ‘knalkleur’. Hoe leuk een rode, blauwe of gele keuken misschien ook is, de kans is groot dat je daar na een jaar anders over denkt. En zeker als je er vanuit je woonkamer voortdurend tegenaan kijkt. Daar komt bij dat een keuken in een uitgesproken kleur het lastiger kan maken om je huis te verkopen.