3 tips voor de ideale keukenindeling

Zorg voor een praktisch én eigentijdse keuken

Een keuken kun je op diverse manieren indelen. Het bepalen van de indeling is natuurlijk afhankelijk van de ruimte die je hebt en van de apparaten en meubels die je in de keuken wilt hebben. Vaak is alles op de goede plek zien te krijgen een echte puzzel! Maar wat is, los van de grootte van jouw keuken, eigenlijk de meest ideale indeling van een keuken? En waarom? Met de onderstaande adviezen deel jij jouw keuken zowel praktisch als eigentijds in. Drie handige tips vind je hieronder. Ze zijn geïnspireerd op een interessante woonwebsite, waar nog veel meer verrassende keukeninspiratie op te vinden is. Doe er je voordeel mee!

1. Ergonomie van de keuken als uitgangspunt
De keuken is feitelijk een plek waar gewerkt wordt: hier maak je jouw dagelijkse maaltijden. Daarom moet een keuken vooral praktisch, veilig en gebruiksvriendelijk ingedeeld worden. Ergonomisch dus. De perfecte ergonomie wordt bepaald door de afstand tussen de kookplaat, de koelkast en de keukenspoelbak te meten. Deze bedraagt in totaal idealiter tussen 6 en 8 meter. Door deze afstanden aan te houden, is je keuken optimaal praktisch en hoef je tijdens werkzaamheden in de keuken niet te veel te lopen. Natuurlijk gelden deze afstanden vooral bij een U-vorm, L-vorm keuken of een keuken met kookeiland. Bij een rechte I-vorm zijn de afstanden korter, namelijk zo’n 2 tot 4 meter.

2. Hoogte en plaats van de oven en magnetron
Zorg ervoor dat de oven en/of magnetron praktisch op armhoogte zitten, zodat je het eten er gemakkelijk in kunt zetten en uit kunt halen. Deze hoogte aanhouden werkt het veiligste. Mocht je zowel een magnetron als oven hebben en deze boven elkaar willen plaatsen, organiseer het dan zo dat het bovenste apparaat niet boven ooghoogte uitkomt. Houd bij de plaatsbepaling van de apparaten tevens rekening met het feit dat je linkshandig of rechtshandig bent. Bij de indeling van de keukenkastjes is de plek ook van belang. Zo draaien keukenkastjes links van de spoelbak naar links open en aan de rechterzijde naar rechts.

3. Kies voor een dubbele besteklade
Een goed idee voor een efficiënte keuken is zorgen voor een dubbele besteklade. Vaak worden besteklades door grotere lepels en messen inefficiënt en blijft er ruimte over. Door te kiezen voor een dubbele besteklade kan het bestek goed gesorteerd worden, waardoor de kans dat de lade vast komt te zitten ook minder groot is.